Frica în viața lui Iacov

Frică, fobie, anxietate, atac de panică

TOATĂ viața lui Iacov a fost dominată de frică. A cumpărat dreptul de întâi născut de la Esau, fratele său cel mare și i-a furat binecuvântarea, dată de tatăl său Isaac, prin vicleșug. Cum să nu-ți fie frică, atunci când ești amenințat cu moartea de fratele cel mare? A fugit la Padan-Aram, în casa lui Laban. În drumul său spre Haram, într-un loc de popas, a avut un vis în care îngerii lui Dumnezeu coborau și se suiau pe oscară până la cer. În vis Dumnezeu Însuși îl binecuvântează și-i promite că va fi cu el. O altă frică l-a cuprins pe Iacov, de Dumnezeu. Ajuns la Laban a experimentat pe propria piele ce înseamnă să fii înșelat (de zece ori). S-a îmbogățit iar Laban a prins ură pe el. Fața lui s-a posomorât. Era timpul să plece, nu mai era dorit. Dumnezeu îi spune să se întoarcă în țara părinților săi. Iacov a înșelat pe Laban fugind pe ascuns. Motivul său era simplu: „Mi-era frică gândindu-mă că poate îmi vei lua înapoi cu forța fiicele tale”. Laban dorea să-l omoare pe Iacov, dar Dumnezeu i-a transmis un mesaj scurt dar ferm: „Ferește-te să spui ceva lui Iacov, nici de bine, nici de rău”. Mărturia lui Iacov este fascinantă: „Dacă n-aș fi avut cu mine pe Dumnezeul tatălui meu, pe Dumnezeul lui Avraam, pe Acela de care se teme Isaac, mi-ai fi dat drumul acum cu mâinile goale. Dar Dumnezeu a văzut suferința mea [teama de răzbunare] și munca mâinilor mele și ieri noapte a rostit judecata”.

De data aceasta spaima îl cuprinde pe Iacov la auzul veștii despre venirea lui Esau cu 400 de oameni, în întâmpinarea sa. „Scapă-mă [Doamne], Te rog, din mâna fratelui meu, din mâna lui Esau. Căci mă tem de el, ca să nu vină și să mă lovească, pe mine, pe mame și pe copii.” Acțiunile sale de potolire a presupusei mânii a fratelui său arată cât de îngrozit era. De șapte ori s-a aruncat cu fața la pământ înaintea lui Esau, înainte ca acesta să-l îmbrățișeze și să plângă, apoi, împreună.

Durerea cea mai mare l-a lovit pe Iacov, atunci când l-a pierdut pe Iosif. Părea că durerea sa exprimă cel mai bine zicala: „de ce ți-e frică, nu scapi”. Apoi teama de a nu-l pierde pe Beniamin a devenit insuportabilă. Nu dorea să-l lase în Egipt. În cele din urmă nu a avut încotro. La final, Dumnezeu îi spune lui Iacov, față de temerea pe care acesta o avea: „Eu sunt Dumnezeu, Dumnezeul tatălui tău. Nu te teme să te cobori în Egipt, căci acolo te voi face un popor mare. Eu Însumi Mă voi coborî cu tine în Egipt și eu Însumi te voi scoate iarăși de acolo; iar Iosif îți va închide ochii”.

Este foarte interesant acest aspect. Abea la finalul vieții sale Dumnezeu îl liniștește pe Iacov dându-i motive să nu se teamă: „Eu sunt și voi fi cu tine”. Învățăm din viața lui Avraam un lucru extraordinar: slăbiciunile noastre (ca structură de personalitate) nu au puterea să ne despartă de Dumnezeul și Mântuitorul nostru, demonstrând astfel autenticitatea credinței personale. A avea frică într-o situație periculoasă, nu înseamnă a avea necredință în Dumnezeu, lucru demonstrat pe deplin de prezența lui Dumnezeu în viața lui Iacov. Cu toate că a fugit de frica lui Laban, Dumnezeu ia măsuri de siguranță, protejându-l pe Iacov. Nu se înfățișează dezamăgit și nervos (asta doar noi o facem, luând locul Său) înaintea lui Iacov, reproșându-i „lipsa de credință”. Nu are nici o legătură. Ceea ce trebuie să învețe pastorii, predicatorii, profesorii de teologie și cei implicați în orice formă de suport creștin este aducerea de suport biblic (nu de acuze) în situațiile normale în care frica își face prezența în viața copilului lui Dumnezeu. Iacov nu a scăpat de frică toată viața lui. Totuși, Dumnezeu este Dumnezeul lui Avraam, Isaac și Iacov, Dumnezeul celor vii. Iacov este în prezența lui Dumnezeu.

2 gânduri despre „Frica în viața lui Iacov

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.