Mijloacele Harului versus Pasiunile Seculare

Mijloacele solitare ale harului, precum Părtășia (Închinarea) în zori de zi, Rugăciunea, Lectura și Meditarea din Cuvântul lui Dumnezeu sunt îndeletniciri care duc la întărirea creștinului. Practicarea zilnică a acestora are rolul de a crește și de a întări credința. Duce la o mai mare apropiere de Dumnezeu, iar sensibilitatea spiritului său este din ce în ce mai ascuțită. Și aici nu fac referire la intuiția sufletească (psykhé) ci la intuiția spirituală (pneuma).

Este neîndoielnic faptul că, în noi înșine, există o atitudine de respingere față de aceste îndeletniciri. Am moștenit de la strămoșul nostru Adam o adversitate față de Dumnezeu și o împotrivire la tot ce poate duce la întâlnirea cu EL. Este mai atractiv un joc pe calculator decât orice tip de lectura biblică. Numai gândul postării pe youtube a ultimei realizări în materie de muzica rock (sau orice altceva) îndepărteaza la mii de ani lumină orice tentativă de rugăciune. Lumea în care trăim poartă o dușmănie nemascată față de valorile divine. Și nu trebuie să scormonim asiduu după argumente, deoarece acestea sunt la îndemâna oricui. Împotrivirea față de ordinea naturală (firească) instituită de Dumnezeu cu privire la familie a penetrat orice pătură socială. Este dreptul omului să-și aleagă identitatea sexuală, să trăiască în cuplu bărbat cu bărbat și femeie cu femeie. Nu e nimic de disprețuit în oficierea în biserică a unor cupluri formate din ființă umană și animal. Nu de mult s-a oficiat unirea unui bărbat cu telefonul său „inteligent”. Așa că nu ne miră orice batjocură asupra acelora care vor să trăiască după principii scripturale. Să nu-l uităm pe cel care a făcut din mintea oricărui om teatrul său de operațiuni, inculcând gânduri de suspiciune cu privire la orice încercare a lui Dumnezeu de salvare. Și aici vorbim de Satan, maestrul diversiunilor demonice cu o experiența de mii de ani.

Având atâția dușmani, din interior și din afară, cu ușurință putem fi deturnați spre alte îndeletniciri. Dacă nu ar fi fost atât de periculoase, de dezastruoase aceste efecte negative, nu aș fi scris pe tema acestui subiect. Care sunt efectele? Credința scade, iar impactul asupra imaginii lui Dumnezeu din mintea și inima noastră este devastator. Când credința scade Dumnezeu este văzut ca inamic. Salvatorul se transformă în ucigașul de oameni (așa cum le place ateilor să spună, din ce în ce mai des), în monstrul malefic căruia îi place să se joace cu sentimentele oamenilor și să-i țină în noaptea minții (așa cum spun agnosticii). Dumnezeu devine, din Creator al acestui Univers, o idee a minții oamenilor slabi. Și toți adersarii Săi provoacă această idee sa apară și să le dea lor o explicație. Dovada neapariției întărește concluzia inexistenței lui Dumnezeu. Moralitatea ajunge să fie batjocorită, iar depravarea atinge cote inimaginabile.

Avem foarte multe obiceiuri bune, rele și neutre. Cele bune și neutre tind întotdeauna să devină rele atunci când își extind durata și frecvența, sufocând îndeletnicirea cu Rugăciunea, Închinarea, Studiul Scripturii. Orice obicei este format dintr-o trebuință care se reactivează atunci când satisfacția împlinirii ei s-a epuizat. Când inima cere satisfacție este greu să-i stai împotrivă. Tinerii care practică jocul de fotbal, pentru propria lor satisfacție, lasă cu ușurință matematica sau fizica și aleargă repede pe terenul de joacă. Cum la citirea unui pasaj din Biblie nu-i așteaptă nici un examen, abandonarea lecturii este cea mai facilă. Orice pasiune bună poate deveni rea dacă se petrece în defavoarea mijloacelor harului.

Nu o să dau rețete în n pași pentru formarea unei discipline riguroase. Sunt multe cărți bune în acest domeniu. Însă un principiu voi aminti. Scriptura spune „gustați și vedeți ce bun este Domnul”. Nimic nu mă poate face să renunț la jocul de fotbal sau participarea la concertul rock din centrul orașului ori o confruntare în rețea cu prietenii la GTA V, dacă nu am descoperit beneficiile imense ale practicării obiceiurilor spirituale. Întotdeauna o plăcere trebuie să fie mai mare decât alta pentru a câștiga. Legea păcatului și a morții nu este eliminată din noi după ce ne-am convertit. Ci exercitarea unei legități mai puternice (Legea Duhului de viață în Christos) ne face să ne hrănim din ea. Bucuria de a fi călăuziți, îndrumați de Duhul Sfânt trebuie descoperită pentru a o dori cu nesaț. Pacea în situații fără de ieșire trebuie experimentată pentru a fi impulsionat să mă rog zilnic. E bine să alocăm timp să descoperim cît de bun este Domnul, iar cine-L caută va descoperi că Dumnezeu se lasă găsit, în moduri infinit mai mari decît orice așteptare a noastră.

Un gând despre „Mijloacele Harului versus Pasiunile Seculare

  1. Pingback: Mijloacele Harului versus Pasiunile Seculare – cojocaurel1950yahoom

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.