La Consilier – Sima de Sine (scăzută)

În acest episod există şi întrebări incomode. A răspuns cu aceaşi amabilitate invitaţiei, preşedintele ACC România, Teofil Gavril, din Mediaş. Formatul (nu în totalitate) este următorul:

În urmă cu câteva zile a fost intervievată o vedetă de cinema chiar la Bâlea Lac, acolo unde aveau loc filmări pentru o nouă producţie cinematografică. Persoana aceasta, vădit agasată de tipul întrebărilor, a chestionat la rândul său: „Voi chiar numai asta ştiţi să întrebaţi? Cât de frumoasă este România? Cât de bună este mâncarea cu specific românesc? Dar vouă vă place Belgia? Aşa-i că este frumoasă?” Observ la majoritatea jurnaliştilor români aceeaşi minusculă Stimă de Sine. Acum, pentru că Simona Halep (jucătoarea de tenis) are performanţe remarcabile, a apărut o Identificare de Sine cu performanţele ei. Toţi simt nevoia să mediatizeze performanţele jucătoarei de tenis pentru a se mândri (a se citi „a se simţi bine”) că sunt români.

  • De ce oare o atât de mică Stimă de Sine la noi românii?

Nici o persoană care se vede respingătoare, fără calităţi, imposibil de iubit nu trăieşte emoţii plăcute; are o Stimă de Sine foarte scăzută. După Revoluţia din anul 1989 psihologi, pedagogi, asistenţi sociali, sociologi şi experţi din alte domenii precum şi o parte importantă a opiniei publice insistă că trebuie acordată o mult mai accentuată atenţie formării la elevi, la copii şi tineri, în general, a unei Imagini de Sine pozitive şi o Incredere în Sine ancorată în viaţa socială. Totuşi, ceva neplăcut se întâmplă. Stilurile educaţionale excesiv autoritare, acompaniate cu umilinţa copiilor au efecte dezastruoase asupra personalităţii în formare şi prioritar în ce priveşte stima de sine.

  • Cum poate familia – mama şi tata – să atenueze, apoi să compenseze deficitul de încredere, de autoapreciere a copiilor, dezvoltat de sistemul educaţional românesc?

  • Ce este de făcut atunci când părinţii înşişi au un imens deficit de Stimă de Sine şi contribuie şi ei, alaturi de sistemul social, în umilirea copiilor?

  • Ce poate face Biserica pentru copiii – din Biserica locală – care au un mediu nefavorabil pentru buna lor dezvoltare?

  • Si pentru că nu evităm întrebările incomode, ce este de făcut atunci când avem de-a face cu un pastor ce manifestă un stil excesiv-autoritar, umilitor, izvorât dintr-o Imagine de Sine alterată? Avem exemple în Scriptură: Diotref şi alţii ca el.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.