Sisteme si subsisteme

scris de Romulus

„Care este mecanismul celui de-al doilea sistem informational?” este un paradox greu de inteles de foarte multi dintre noi.

Realitatea fizica, perceputa prin intermediul sistemului informational senzitivo-perceptiv este un subsistem al unei realitati mai mari – realitatea divina, exact cum fizica newtoniana este un subsistem al fizicii cuantice si geometria euclidiana este un subsistem al geometriei ne-euclidiene.
Patapievici evidentia foarte bine (in prezentarea sa legata de fratii Pascal) faptul ca realitatea noastra este un subsistem al unei realitati mai mari. Asta nu desfiinteaza valoarea si realitatea unui subsistem mai mic, ci doar subliniaza faptul ca subsistemele mai mici nu ofera o viziune suficient de larga a unor legi, factori, forte, parametrii vizibili si inteligibili intr-un sistem mai mare.

Un ex fizician NASA – Tom Campbell – a creat un model teoretic de intelegere a universului pe care l-a numit „universul digital”. Modelul lui creaza un cadru teoretic excelent care permite explicarea teoriilor fizicii cuantice, teoria corzilor, etc. In acelasi timp surprinde foarte bine raportul dintre realitatea pe care a revelat-o Dumnzeu de la origini pana in prezent si realitatea descrisa de sistemul informational senzitivo-perceptiv.

Realitatea furnizata prin revelatia biblica este perfect justifica si poate fi integrata in modele teoretice mai abstracte, dar care ajuta intelegerea acesteia (acelasi mecanism prin care s-a trecut de la geometria euclidiana la un sistem mai larg – geometria ne-euclidiana). In alte cuvinte o furnica nu are cum sa inteleaga realitatea umana in care traim noi pentru ca realitatea ei este un subsistem al acesteia. Poate sa ne inteleaga daca ii furnizam un pachet de metafore/parabole (asta a facut si Isus) care sa ne descrie realitatea noastra, cu conditia sa ne creada ca ceea ce ii spunem este adevarat. Astfel va ajunge sa inteleaga propriul ei univers mai bine prin intermediul universului revelat.

Realitatea divina nu este abstracta, ci este perfect inteligibila, trebuie doar creat un limbaj stiintific care sa o descrie. Se pare ca in prezent exista suficiente tool-uri/unelte (piese de puzzle) pentru realizarea acestuia. Mie personal, intelegerea acestor lucruri mi-a marit bobul de mustar al credintei, pentru ca inteleg ca religia nu se bate cap in cap cu stiinta, dimpotriva.

„In acelasi timp sistemul informational al credintei imi transmite mesajul: “EL este in control – Toate lucrurile lucreaza impreuna spre binele celor ce-L iubesc pe Dumnezeu”. Si pacea se instaleaza”  – este normal ca realitatea acceptata prin credinta sa subordoneze realitatea perceputa prin intermediul sistemului informational senzitivo-perceptiv pentru ca primul sistem este de rang superior celui de-al doilea. Deci pacea se instaleaza.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.