Informatii contradictorii

Noi ne conducem in mediul inconjurator dupa niste sisteme informationale ultraperfectionate. Daca sistemele noastre sunt bruiate sau primesc informatii contradictorii intregul nostru sistem va avea de suferit. Emite reactii autodistructive.

De exemplu informatii contradictorii provenite de la ochi si urechi, poate face creierul sa reactioneze ca si cum ar fi otravit

Un subiect destul de comun, cu destul de putine solutii si explicatii valide, dar care poate crea un disconfort major, in special celor care calatoresc des cu masina.

Vi s-a intamplat sa scrieti un SMS in timp ce erati pasager intr-o masina sau autobuz si sa simtiti ca vi se face rau? Creierul primeste doua seturi diferite de informatii provenite pe canalul auditiv si pe cel vizual. Inconvergenta celor doua semnale creaza o confuzie la nivelul creierului, indicand doua stari diferite. Semnalul vizual primeste informatii de la reperul cu care interactionam (telefonul celular, cartea pe care o citim, etc.) care este intr-o stare stationara in raport cu noi. Informatia transmisa la creier indica ca suntem intr-o stare de repaus. In acelasi timp semnalul auditiv indica ca suntem in miscare in raport cu solul. Contradictia dintre cele doua este interpretata de creier ca fiind o stare de rau generata de otravire. Reactia organismului de a elimina continutul stomacului este normala intr-o astfel de situatie.

O solutie buna, intr-o astfel de situatie, este de a echilibra cele doua semnale, cel auditiv si cel vizual, privind inafara geamului luand repere fata de care suntem in miscare.

In acelasi fel (poate) intra in contradictie sistemul informational senzitivo-perceptiv si cel al credintei. Sistemul termic imi transmite ca am o temperatura de 39,5 grade, sistemul muscular confirma prin tremuratiuri puternice, tusea puternica imi rupe pieptul iar respiratia ingreunata de astmul bronsic declanseaza semnalul de panica: sistemul se dezintegreaza. In acelasi timp sistemul informational al credintei imi transmite mesajul: „EL este in control – Toate lucrurile lucreaza impreuna spre binele celor ce-L iubesc pe Dumnezeu”. Si pacea se instaleaza. Care este mecanismul celui de-al doilea sistem informational? De ce legitatea celui de-al doilea sistem subordoneaza efectele primul sistem? Care este declansatorul eliberarii pacii? Cum de ea se instaleaza in propriul organism ca un fluid ce relaxeaza nervii, tendoanele si muschii? De ce relaxeaza inima si mintea, inlaturand gandurile negre si trairile panicoase?

La mijloc se afla iubirea autentica de Dumnezeu. E mai mult decat o emotie. E o relatie vie, autentica cu Creatorul Universului. Cand sti ca 100 de miliarde de galaxii contin astri pe care El ii stie pe nume, realizezi ca, intr-adevar, nici un fir de par din cap nu-ti poate fi miscat fara de stirea Sa.

Cine ne va desparti pe noi de dragostea lui Christos?

Articol inspirat de aici si ♥.

2 gânduri despre „Informatii contradictorii

 1. „Care este mecanismul celui de-al doilea sistem informational?” este un paradox greu de inteles de foarte multi dintre noi. Foarte bine pusa problema!

  Realitatea fizica, perceputa prin intermediul sistemului informational senzitivo-perceptiv este un subsistem al unei realitati mai mari – realitatea divina, exact cum fizica newtoniana este un subsistem al fizicii cuantice si geometria euclidiana este un subsistem al geometriei ne-euclidiene.
  Patapievici evidentia foarte bine(in prezentarea sa legata de fratii Pascal) faptul ca realitatea noastra este un subsistem al unei realitati mai mari. Asta nu desfiinteaza valoarea si realitatea unui subsistem mai mic, ci doar subliniaza faptul ca subsistemele mai mici nu ofera o viziune suficient de larga a unor legi, factori, forte, parametrii vizibili si inteligibili intr-un sistem mai mare.

  Un ex fizician NASA – Tom Campbell a creat un model teoretic de intelegere a universului pe care l-a numit – universul digital. Modelul lui creaza un cadru teoretic excelent care permite explicarea teoriilor fizicii cuantice, teoria corzilor, etc. In acelasi timp surprinde foarte bine raportul dintre realitatea pe care a revelat-o Dumnzeu de la origini pana in prezent si realitatea descrisa de sistemul informational senzitivo-perceptiv.

  Realitatea furnizata prin revelatia biblica este perfect justifica si poate fi integrata in modele teoretice mai abstracte, dar care ajuta intelegerea acesteia(acelasi mecanism prin care s-a trecut de la geometria euclidiana la un sistem mai larg – geometria ne-euclidiana). In alte cuvinte o furnica nu are cum sa inteleaga realitatea umana in care traim noi pentru ca realitatea ei este un subsistem al acesteia. Poate sa ne inteleaga daca ii furnizam un pachet de metafore/parabole(asta a facut si Isus) care sa ne descrie realitatea noastra, cu conditia sa ne creada ca ceea ce ii spunem este adevarat 🙂 . Astfel va ajunge sa inteleaga propriul ei univers mai bine prin intermediul universului revelat 🙂 .

  Scuze daca am fost prea abstract, dar de ceva vreme ma preocupa creerea unui model teoretic(stiitific) al realitatii divine. Recunosc ca Patapievici mi-a asezat pe tabla o piesa pe care o cautam de foarte multa vreme 🙂 . Realitatea divina nu este abstracta, ci este perfect inteligibila, trebuie doar creat un limbaj stiitific care sa o descrie. Se pare ca in prezent exista suficiente tool-uri(piese de puzzle) pentru realizarea acestuia. Mie personal, intelegerea acestor lucruri mi-a marit bobul de mustar al credintei, pentru ca inteleg ca religia nu se bate cap in cap cu stiinta, dimpotriva.

 2. (am uitat concluzia finala) 🙂 – „In acelasi timp sistemul informational al credintei imi transmite mesajul: “EL este in control – Toate lucrurile lucreaza impreuna spre binele celor ce-L iubesc pe Dumnezeu”. Si pacea se instaleaza” – este normal ca realitatea acceptata prin credinta sa subordoneze realitatea perceputa prin intermediul sistemului informational senzitivo-perceptiv pentru ca primul sistem este de rang superior celui de-al doilea. Deci pacea se instaleaza.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.