Cauze ale lipsei de dragoste

Spuneam într-un articol că o dragoste autentică pentru Christos provine din conştienţa eliberării sufletului de o sarcină înfiorător de grea. Efectul acestei sarcini (datorii) este distrugător. Isus spune că nu poate fi rezolvat prin puteri proprii – nu poate fi plătit. Nimeni nu poate trăi cu această povară. În final toţi oamenii suportă consecinţele neplăţii.

De ce nu-L mai iubesc pe Isus?

În situaţia reală din Luca 7:39-43 Simon nu conştientizează că şi el este dator. Chiar dacă datoria lui este în mod evident mai mică (din perspectiva sa), totuşi verdictul este acelaşi. Nici el nu poate plăti. Aşadar, nu cantitatea datoriei contează, ci faptul de a fi un datornic în imposibilitate de plată. Dacă stăpânul – cămătarul – cere plata cuvenită datornicul va ajunge în temniţă.

Mai departe, Simon nu agreează diagnosticul pe care Isus i-l dă. Simon refuză să se vadă prin ochii lui Isus. E ca şi cum, după ce ai fost pus la tomograf şi ţi s-a descoperit o tumoră, în loc să iei o decizie matură, de extirpare a excrescenţei, socoteşti că acel tomograf „inventează” umflături acolo unde nu sunt.

Apostolul Petru arată o anomalie. Putem fi în situaţia aceluia care „este orb, umblă cu ochii închişi şi a uitat că a fost curăţit de vechile lui păcate„. A uitat că povara strivitoare i-a fost luată de pe umeri. Uitarea poate să vină din schimbarea intereselor noatre. Într-o excursie, priveliştea unei frumoase păduri are un impact diferit asupra oamenilor. Pictorul va fi fascinat de varietatea coloritului, naturalistul se va mira văzând la marginea pădurii un arbore care nu creşte de obicei la acea latitudine, pe cand inginerul silvic se va indigna observând numeroasele tăieri clandestine. Da, există această tendinţă generală de a vedea ce ne convine, ceea ce se pliază perfect pe interesele noastre. Sau uităm pentru că ni s-a schimbat nevoia. Un om flămând recunoaşte foarte repede un aliment într-o grămada de alte lucruri care nu au legătură cu mâncarea. Am uitat că am fost curăţiţi de vechile noatre păcate, tocmai pentru că avem o foame în direcţia opusă.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.