Acceptă mânia

Am avut o sumedenie de articole privitoare la mânie, chiar pe acest blog. Demersul meu a fost unul pozitiv. În sensul că am pledat pentru acceptarea mâniei ca emoţie naturală, umană. Mânia este o emoţie catalogată ca negativă, datorită efectelor pe care le are, în urma unei proaste gestionări. Isus s-a mâniat pe cei ce transformaseră templul într-un „bâlci”. S-a mâniat, dar nu a păcătuit. Creştinii au acelaşi îndemn: „Mâniaţi-vă, dar nu păcătuiţi.”

Am încercat să demontez mitul care spune că dacă eşti creştin nu te mânii. Dacă ar fi fost aşa – creştinii nu se mânie -, atunci ar fi fost vorba de creştini în eprubetă, creştini slabi. Cum să nu te mânii când vezi nedreptatea, păcatul ? „Urâţi răul” mai spune Scriptura, iar aceasta nu vine dintr-o stare de indiferenţă ori extatică. Negarea stării mânioase este mai periculoasă decât atunci atunci când te mânii şi păcătuieşti. Dacă ai păcătuit ai ocazia să-ţi vezi starea şi să te pocăieşti. În schimb, prin negare „elimini” problema şi astfel ai anulat şi posibilitatea de a te redresa (pocăi).

Am mai făcut un demers şi anume acela de a prezenta modalităţi de gestionare eficientă a mâniei – Larry Crabb. Da, sunt modalităţi eficiente de a face faţă mâniei vulcanice.

Furia

Furia – Mânia

Demersul de aici şi acum are în vedere demonstrarea instalării mâniei şi a zonelor din organism pe care aceasta le activează. Într-un articol pe siteul Semnele Timpurilor este prezentat rezultatul unui studiu cu privire la emoţii. Mai bine zis, felul în care sunt ele resimţite în anumite regiuni ale corpului. Vă invit să citiţi acel articol.

Mânia se simte în mod intens în zona capului, pieptului şi a braţelor, cu precădere a mâinilor (pumnii?). Este o activare neurovegetativă. Nu o putem nega, nu o putem refula. Ea este acolo, în funcţie de evenimentul extern şi valorile propriei persoane. Pentru că activările acestea se fac cu eliberare de energie (chimică, nervoasă, termică) se ajunge rapid la ceea ce fizicienii numesc lucru mecanic. Adică mişcare (de atac sau de apărare).

Este necesar ca energia aceasta să fie subordonată unei acţiuni pozitive. Este acel mâniaţi-vă şi nu păcătuiţi. Orientarea să fie spre soluţionarea problemei şi nu spre eliminarea persoanei.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.