Managementul Timpului – O Iluzie

Am citit multe cursuri de „managementul timpului”. Am aflat de acolo că timpul este o resursă rară. Că el, timpul, „nu poate fi cumpărat, nu poate fi împrumutat, furat, moştenit sau vândut. În plus, nu poate fi schimbat. Nu poate fi păstrat, sau conservat. Timpul nu poate fi adăugat sau transferat. Pe baza acestor lucruri, putem trage concluzia că timpul nu poate fi gestionat.

Cu toate că se ajunge, în mod logic, la concluzia de mai sus, mai toate cursurile de „managementul timpului” sar apoi la… gestionarea timpului (şi fac de fapt altceva).

Dacă am stabilit că timpul nu poate fi gestionat, atunci de ce încercăm să-l gestionăm? Unii spun că le ajunge timpul berechet, alţii, din contră, că nu le ajunge. Dar TIMPUL este acelaşi pentru toţi, chiar dacă îl percepem diferit în funcţie de n factori. Timpul nu ţine de NOI ci de materie şi spaţiu, de mişcarea astrelor (soare şi lună). Apropos! Cum de a ştiut Creatorul că oprirea timpului ţine de oprirea din mişcare a corpurilor cereşti?*

Sincer să fiu, nu ştiu dacă e o strategie comercială modalitatea aceasta de a atrage pe cineva la un curs: Managementul Timpului. Posibil să fie. Sunt multe persoane care nu reuşesc să se încadreze în anumite limite de timp cu lucrările de care sunt responsabile. Şi pe cine se poate da vina într-un fel în care să nu afecteze propria persoană? Pe timp, evident. Timpul este vinovatul de serviciu. Eu am făcut tot ceea ce ţinea de mine, dar dacă nu mi-a ajuns timpul, ce altceva mai puteam face? Aş putea merge la un curs de „Managementul Timpului” – Ha Ha Ha !

Dacă ar fi să fim obiectivi, am putea merge la nişte cursuri gen: „10 paşi prin care învingem LENEA” sau „Cum învingem Obiceiurile Neproductive” ori „Strategii de Stabilire a Priorităţilor”. Aici se observă că NOI suntem responsabili de cum ne încadrăm într-un segment de timp – acelaşi pentru toţi – cu rezultatele activităţilor noastre.

Nu este nici o ruşine dacă recunoşti că nu şti cum să ţii pasul cu Vasile sau cu Ileana. Poate sarcina în cauză nu ţi se potriveşte. Poate nu te-a învăţat nimeni cum să îţi organizezi activitatea pe criterii de eficienţă. Dar nu da vina pe timp, că el este acelaşi pentru toţi. E invariabil şi implacabil.


* Când Iosua s-a rugat la Dumnezeu, se spune că Dumnezeu a ascultat de glasul unui om şi pentru aproximativ o zi întreagă a intervenit în mersul natural al corpurilor cereşti, până când a avut loc judecata asupra duşmanilor poporului lui Dumnezeu (Iosua10:12-14). Biblia relatează despre o a doua întâmplare, când Dumnezeu a întrerupt derularea timpului: cu acest semn Dumnezeu a confirmat împăratului Ezechia vestea însănătoşirii lui (Isaia 38,8). Mersul înapoi cu zece trepte a umbrei pe cadranul solar corespunde unei lungiri a acestei zile remarcabile cu 40 de minute. S-a presupus că oprirea soarelui peste Gabaon (aproape o zi întreagă, versetul 13) a durat exact 23 de ore şi 20 de minute, aşa că această intervenţie dublă a lui Dumnezeu corespunde în total unei zile întregi. Aceasta este ziua care lipseşte astronomilor în calculele exacte, care s-au preocupat îndeaproape cu cosmologia începând de la creaţie.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.