Cum să menţii prospeţimea

Este vorbe de prospeţimea prezenţei lui Dumnezeu. John Ortberg face o analiză foarte interesantă a obişnuirii cu un stimul şi depăşirea aceastei bariere naturale.

Dumnezeu mă iubeşte pe mine.

Când conştientizăm pentru prima dată acest lucru, mintea noastră se va întoarce mereu la el, la fel cum se întâmplă atunci când avem parte de o promovare surpriză. Nu ne putem gândi la altceva. Însă va veni şi ziua în care vom putea să nu ne mai gândim la ea – şi nu pentru că am eşuat din punct de vedere spiritual. Neuronii răspund la ceea ce este noutate, iar ceea ce încetează să mai fie o noutate încetează să mai aprindă neuronii. Dacă ai fost căsătorit timp de treizeci de ani, ai capacitatea de a te gândi şi la alte lucruri decât că soţul sau soţia ta te iubeşte. Nu pentru că o iubeşti mai puţin, ci pentru că neuronii tăi au ajuns să se obişnuiască cu informaţia.

Psalmistul spune că a găsit unele modalităţi care să-l ajute să păstreze actuale gândurile referitoare la dragostea şi protecţia lui Dumnezeu în viaţa lui mentală – în izvorul său interior – într-un fel care sa-i îmbogăţească întreaga viaţă. Faptul că este iubit de Dumnezeu a devenit o parte atât de profundă a circuitului său mental, încât în prezent a ajuns să influenţeze toate celelalte gânduri (Ps. 103:1-3 – își găsește placerea în Legea Lui și cugetă zi și noapte…).

Sunt două feluri de a privi la fereastră. Pot să mă uit la sticlă, să văd dacă nu are urme, particule de praf sau bule de aer. Ori pot să mă uit prin sticlă. Aș putea să văd lumea de dincolo de ea, folosind-o drept o deschidere spre lume.

Uneori mă uit la Scriptură. Îi analizez istoria. Pun întrebări. Gânduri despre bunătatea, dragostea şi pacea lui Dumnezeu mi se înfiripă în minte. Ideea este că încep să privesc lumea mea prin intermediul Scripturii – prin perspectiva purtării de grijă şi a prezenţei constante a lui Dumnezeu.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.