Portretul duplicitarului

Duplicitarul adoptă două atitudini sau roluri între care există o totală ruptură: pe de o parte, ideile şi convingerile intime de un anumit fel, iar pe de altă parte un mod de manifestare de alt fel. Simţul valorilor este puternic atrofiat la o astfel de persoană, deoarece ea într-un fel gândeşte, într-o anumită împrejurare, şi altfel vorbeşte şi acţionează în situaţia respectivă. Profesorul Ion Grigoraş spunea despre duplicitar:

Este un individ periculos care, la nevoie, ştie să-şi ascundă adevăratele intenţii şi să le urmărească pozând şi în maniera unui om amabil, bun, corect; el este astfel făţarnicul şi ipocritul, individul care îşi dezvăluie subit adevărata sa faţă inumană când interesele meschine îi cer acest lucru; este laşul care se fereşte să dăuneze semenilor atâta timp cât depinde de ei şi este nevoit să-şi ascundă lipsa de încredere în ei, pornirile şi simţămintele inumane; este vicleanul care are nevoie să câştige timp pentru a aplica lovitura de graţie la momentul oportun; este intriganul care “trage sforile” şi “ţese cu fir” pentru a “dărâma” valorile autentice, care foloseşte bârfa sau clevetirea pentru a defăima şi denigra pe altul şi a parveni prin aceleaşi căi ilegale şi imorale; este egoistul care foloseşte prietenia ca relaţie de sezon şi de conjunctură, în special “prietenia” aceluia care prin statutul şi rolul social dominant ce-l ocupă şi respectiv îl îndeplineşte îi poate oferi un avantaj, o reclamă sau chiar o situaţie, pentru ca îndată ce “prietenia” nu-i mai poate folosi să uite de orice îndatorire şi recunoştinţă.

2 gânduri despre „Portretul duplicitarului

 1. Pety,
  Ce te faci însă, de exemplu, cu cei cu TAB (Tulburare Afectivă Bipolară)? Aceia în ce categorie se încadrează? Dacă au manifestări duplicitare, sunt ei conştienţi pe deplin de acest lucru? Deci sunt răspunzători deplin de acţiunile lor? Şi nu mă refer la atitudinea stăpânirilor acestei lumi (tribunale, judecătorii) ci la ce atitudine ar trebui să aibă un alt creştin faţă de aceşti fraţi (fraţi?).

  • TAB sau, altfel spus Psihoza Maniaco-Depresiva este o boala cronica severa, „cea mai dramatica forma de manifestare a tulburarilor afective”. Tine de domeniul medical (psihiatriei) iar tratamentul de baza este farmacoterapia, atat in faza de stabilizare cat si in faza acuta. Ca tratament adiacent este propus un program de TCC (terapie cognitiv-comportamentala). Specialistii spun ca abordarea terapeutica cea mai eficienta este una mixta: psihofarmacologie-psihoterapie.

   Raportat la subiectul articolului nu cred ca se pune problema duplicitatii maniacului-depresiv. CItez Redactia Psyvolution:

   Este important de ştiut mai ales de către familia pacientului că tulburarea afectivă bipolară este o afecţiune medicală, de a cărei apariţie pacientul nu este vinovat, părinţii pacientului nu sunt vinovaţi şi nu reprezintă în nici un caz o pedeapsă divină pentru un eventual comportament necorespunzător. Tulburarea afectivă bipolară necesită terapie pe termen lung, de aceea persoana afectată are nevoie de susținerea celor apropiați.

   http://www.psyvolution.ro/80-ce-este-tulburarea-afectiva-bipolara

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.