Decizia şi actul schimbării

Dr. Bruce Thompson vede transformarea vieţii prin prisma unei decizii interioare de schimbare şi stabilirea unui plan riguros de punere în practică, pas cu pas, a devenirii. În Zidurile inimii mele studiază etapele prefacerii (modelării) în cartea Neemia (un studiu fascinant, care m-a “prins” pe de-a-ntregul).

Neemia are o revelaţie şi se pocăieşte (a vedea cum vede Dumnezeu) pentru greşelile sale, ale familiei şi ale înaintaşilor săi. El nu i-a condamnat pentru faptele lor, ci a recunoscut faptul că acţiunile părinţilor se răsfrâng asupra copiilor şi a copiilor copiilor lor (Numeri 14:18). El constată cu realism că părinţii săi au mâncat aguridă şi că acum copiii simţeau pe limbă un gust amar.

Bruce defineşte pocăinţa ca fiind :

“o decizie interioară fermă sau o schimbare a gândirii. În Noul Testament, verbul «a se pocăi» este tradus din verbul grecesc «metanoein», care înseamnă «a-şi schimba gândirea». Pocăinţa este o decizie, nu o emoţie. În Vechiul Testament, cuvântul ebraic tradus cel mai adesea prin «a se pocăi» înseamnă literalmente «a se întoarce». În timp ce Noul Testament pune accent pe natura interioară a adevăratei pocăinţe, cuvântul folosit în Vechiul Testament pune accent pe expresia exterioară, concretizată într-o acţiune ce reflectă schimbarea lăuntrică. Prin urmare, pocăinţa este o schimbare interioară care determină o întoarcere care se manifestă în exterior ori îndreptarea spre o direcţie total diferită”.

Autorul se întreabă care este relaţia dintre respingere şi păcatul pe care îl moştenim ?

“Nu noi suntem răspunzători pentru faptul că am fost respinşi în copilărie, dar începem să fim responsabili dacă acceptăm atitudinile negative îndreptate spre noi şi dacă alegem să trăim conform lor. În noi se dă o luptă între necredinţă şi credinţă, care se transformă într-o luptă a adevărului lui Dumnezeu cu programarea pe care am primit-o în copilărie”.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.