Schimbarea – Dezvoltare personală

Sunt situaţii în care identificăm la noi un comportament reprobabil, persistent.  Motiv de introspecţie, de autocunoaştere. Cu cât săpăm mai mult în adâncul sufletului nostru, cu atât mai mult senzaţia de neplăcut, de lehamite ne cuprinde. Dacă ajungem la concluzia că societatea, karma, profesorii, guvernul sau oricine altcineva nu sunt de vină pentru starea noastră, atunci, responsabili fiind, dorim să ne schimbăm. Decizia de schimbare este foarte importantă. Însă decizia de schimbare nu este acelaşi lucru cu schimbarea în sine. Schimbarea este mai grea decât decizia.

S-ar putea ca de folos să ne fie Teoria Sistemelor. Schimbarea la un nivel atrage după sine schimbarea la alt nivel. De exemplu, dacă două grupuri aflate în conflict încetează să vorbească despre existenţa conflictului şi încep să dezvolte un limbaj al cooperării, această schimbare a limbajului poate fi reflectată de schimbarea interacţiunilor concrete între membrii celor două grupuri, iar disconfortul original legat de interacţiunile problematice poate dispărea.

Dacă ne privim pe noi înşine ca pe un sistem, iar limbajul (comunicarea), mintea (gândirea), comportamentul (acţiunile) etc. ca pe subsisteme, conform teoriei sistemelor, o schimbare într-un subsistem va atrage cu sine schimbarea şi în celelalte subsisteme.

Aplicaţie : Nu ştiu ce anume proiectez asupra lui Gheorghe (numele e fictiv), dar de fiecare dată când îi văd moaca, îmi vine sa-l iau la palme. Instinctiv, automat, visceral. Numai gânduri întunecate am cu privire la Gheorghe când mă întâlnesc cu el. Dar Gheorghe, în calitate de fiinţă umană nu are doar defecte, ci şi calităţi. Dacă doresc să-mi schimb gândurile automate privitoare la Gheorghe (şi implicit starea de oftică) atunci, găsesc la el trei virtuţi. Reale, nu inventate. Următorul pas este să verbalizez, să pronunţ acele calităţi de fiecare dată când mă gândesc la Gheorghe. În timp, voi constata că orice calitate se află în raport de sub şi supra ordonare. Adică în relaţie cu alte valori. Ce mai, îl redescopăr pe Gheorghe. Cum limbajul este nedespărţit de gândire (nu pot fi activ verbal şi cu mintea în repaus), se va produce o influenţă pozitivă asupra mentalului. Şi de fiecare dată când semăn un gând culeg o faptă. Deci mintea afectează comportamentul.

Cine doreşte, poate pune în practică şi să ne dea şi nouă un feedback. E de vreun folos teoria sistemelor ?

2 gânduri despre „Schimbarea – Dezvoltare personală

  1. Este o lupta! Nu reusesc de fiecare data, insa trebuie sa invat din greselile trecute pentru a nu le repeta iar duhovniceste sa gandim asa:”Doamne,
    cum ai gandi, cum ai face in locul meu?” Cu siguranta „teoria sistemelor” este de mare folos!

    • Cred că ai subliniat bine „starea de luptă/strădanie”. Nu realizăm automat schimbarea, dar avem o metodă la îndemână (la urma urmelor cred că e creştină – Dumnezeu a inventat sistemele).

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.