Moartea Eului ?

Se folosesc, într-o anumită zonă a creştinismului, termenii “răstignirea eului” şi “moartea eului”. Numai că nu există bază biblică pentru înţelesul real al acestor expresii. Suprimarea eului înseamnă alienarea fiinţei. Eu (eu generic) ajung la conştiinţa de sine (de eu) şi astfel înfăptuiesc acele alegeri care duc la securizarea şi la dezvoltarea mea (adică a lui eu). Eu am senzaţii de foame, sete, căldură, frig, dureri şi eu învăţ că mâncând, bând, răcorindu-mă sau îmbrăcându-mă ori luând tratament medical scap de simptomele neplăcute pentru eu. Deci nicidecum eu nu mă răstignesc ori ucid.

Sinuciderea este cu adevărat “moartea eului”. Dar sinuciderea este un păcat capital. Unii zic că de neiertat. Eu sunt rezervat în această privinţă, cu toate că am, deocamdată, convingeri ferme privitoare la acest subiect.

Revin cu pasajele biblice invocate ca suport la “răstignirea/moartea eului”, pentru o corectă interpretare.

7 gânduri despre „Moartea Eului ?

  1. Da, am observat şi eu folosirea greşită şi exagerată a expresiei. Uneori este rostită această expresie cu patimă şi ură chiar 🙂 … a se citi şi faţa omului când le rosteşte.

  2. Fiind un concept destul de abstract, lipsit de o definire clara, multi pornesc de la imaginea rastignirii ca metoda de tortura si executie. De acolo desprind aspectul suferintei, durerii si infuzeaza aceasta idee in noi tipare comportamentale.

    Nu sunt adeptul viziunii in care viata crestina trebuie privita ca o tortura, dimpotriva ea este cea mai fascinanta modalitate de a ne petrece viata in trup si nu numai. Exista o distinctie foarte clara intre viata traita in omul nou si in omul vechi, din pacate crestinismul contemporan (aproape indiferent de eticheta religioasa) promoveaza pe o scara destul de larga viata crestina traita prin omul cel vechi, lucru care evident plaseaza jocul pe un teren extrem de neplacut si plin de insatisfactii.

  3. Pingback: Iubirea de sine | File din jurnal

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.