I.S. sau I.S. ?

Ce vezi la Isus ? Identitatea Socială sau Identitatea Spirituală ? – Luca 4: 22-30

În Capernaum Isus a făcut minuni (Matei 4:13). În Nazaret – locul unde fusese crescut – a intrat in sinagogă, a citit din proorocul Isaia şi imediat s-a produs impactul : „Toţi cei care se aflau în sinagogă aveau privirile aţintite spre EL (Luca 4:20)”.

Dar… s-a produs o contrarietatex. Nu au putut să vadă proorocul din El, pentru că erau blocaţi în identitatea socială a lui Isus : „Oare nu este Acesta fiul lui Iosif ?”.

Identitatea Socială :
– originea socială : fiul tâmplarului şi al Mariei;
– impactul social : vorbit de bine, înfăptuitor de minuni, cuvântător plin de har, cel care produce mirare prin ceea ce face.

Când Isus le-a demonstrat identitatea Sa spirituală, de prooroc, rezultatul a fost contrar a ceea ce manifestaseră până atunci. Uimirea s-a transformat în ură : „… L-au scos afară din cetate şi L-au dus pe sprânceana muntelui pe care era zidită cetatea lor, ca să-L arunce jos în prăpastie”. Şi remarcaţi un lucru : „Toţi cei din sinagogă s-au umplut de mânie…”

Învăţăminte :

S-ar putea să-L vedem pe Isus ca un mare lider religios, un învăţător fără seamăn, manager organizaţional, medic desăvârşit, maestru psiholog, o persoană cu capacităţi deosebite în a conduce (şi a manipula) mulţimile etc. Poate eşti fascinat de fiul tâmplarului, dar dacă nu-L vezi ca fiul lui Dumnezeu, cât de curând o sa vrei să-L arunci în prăpastie. Cum îl vezi pe Isus ?

x CONTRARIETÁTE f. 1) Sentiment de nemulțumire provocat de o contrazicere, de o atitudine neașteptată și nedorită. 2) log. Raport între două noțiuni, care se exclud reciproc.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.