Care nivel ? – partea 1-a

La ce nivel considerăm că s-ar afla trăirea prin resursele cerului (călăuzirea Duhului) în raport cu orice altă resursă ? Orice resursă, diferită de cea spirituală (biblică), pe care o dobândim prin învăţare, iar prin exerciţiu constant o formăm ca deprindere este dependentă de energia, puterea noastră. Iar puterea noastră nu este o resursă nelimitată. Să analizăm :

1. Unul sau mai multe evenimente tragice produc asupra fiinţei umane o presiune foarte puternică – panică, depresie, sinucidere – , căreia puţini îi pot face faţă :

„De ce mi-au ucis teroriştii mama?“ — Kevin. Înainte de 11 septembrie îmi plăceau tunelurile. Acum îmi imaginez că o să mor într-un tunel în care explodează o bombă.“ — Peter. Mama lui Kevin a murit la 11 septembrie 2001 în atentatele asupra World Trade Center din oraşul New York. Peter n-a suferit o asemenea pierdere cumplită, însă şi el a fost grav afectat de atentate.Iată ce se spunea într-o ştire dată publicităţii: „Mii de copii din New York se luptă cu probleme mintale ca urmare a [atentatelor din] 11 septembrie, probleme pe care mulţi le vor avea şi când vor fi adulţi“. Este alarmant faptul că „copiii care nu se aflau în apropiere de Ground Zero şi copiii care au văzut cu ochii lor ceea ce s-a întâmplat“ prezintă în egală măsură semne vizibile ale unei traume emoţionale.

2. Stresul afectează sistemul imunitar, cardio-vascular, produce disfuncţii sexuale este responsabil de dislipidemii (colesterolul, trigliceridele sanguine, cortizolului plasmatic). De asemenea, „legătura dintre stres şi apariţia diabetului zaharat poate fi observată în toate cele trei stadii (alarmă, rezistenţă, epuizare), rezultat al răspunsului al organismului la stres”. Tot stresul afectează puternic sistemul nostru nervos şi resimţim „stari psihomentale deosebit de neplacute insotite de anxietate, depresie si aparitia atacurilor de panică; o reducere a capacitaţii de memorare şi a capacităţii de concentrare cu scaderea eficientei in activitatile efectuate.”

3. Temperamentul.

  • Trasaturi negative COLERIC – excitabilitate, iritabilitate, agresivitate, inegalitatea trairilor.
  • Trasaturi negative SANGVINIC – fluctuatia si inegalitatea trairilor, multumirea de sine, superficialitate, inconstanta, sugestibilitate.
  • Trasaturi negative FLEGMATIC – reactivitate redusa, adaptabilitate dificila, monotonie afectiva, inclinatia spre stereotipie.
  • Trasaturi negative MELANCOLIC – adaptabilitate si mobilitate reduse, predispozitii spre anxietate, neincredere in sine si pesimism.

În Biblie apostolul Pavel recunoaşte că trupul nostru are nişte resurse foarte limitate. Dar în ciuda acestui lucru, „omul din interior” se înnoieşte din zi în zi.

Omul interior este de altă natură (spirituală) şi are un alt tip de viaţă – veşnică. Tipul de viaţă stabileşte tipul de comportament.

Va continua…

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.