De unde vine resentimentul ?

Ei de unde… Din interior !

De ce nu se vindecă unii oameni de resentiment ? Aici nu fac referire la copii, adolescenţi sau tineri, ci la oameni în etate. Speram ca vârsta să aducă înţelepciunea. Credeam că experienţa naşte competenţa, ca să citez pe unul din trainerii mei. Dar dacă ceea ce văd eu nu este experienţă, ci doar vechime ? Hmm !

De ce sunt resentimentari unii oameni în vârstă ? Probabil pentru că niciodată nu şi-au rezolvat complexele. S-au învechit (rigidizat, cristalizat) în modul lor de a percepe lumea şi pe sine. Un sine mic, mereu aflat în pericol. Sau un sine prea mare de mic ce este. Duşmanul suprem este lumea. Da, ştiu, e cam mare mulţimea aceasta şi există riscul sa facem toţi parte din ea, dar nu e vina mea.

Cred că poate fi vorba de o imagine de sine extrem de scăzută. Eforturile asiduue şi continuue pe care le fac bieţii oameni pentru securizarea virtualului (eul ideal este promovat ca eu real) arată teama, frica de a nu fi evaluat „greşit”. Resentimentul vine din frica de a nu mai suferi loviturile altora. O suferinţă provocată de îndepărtarea măştii. Sau a măştilor. Eugen Frunză spunea că „omul cu două feţe mai are o mie de rezervă”. Dacă masca dispare omul e „gol şi descoperit”. Ne-ar plăcea ca dintr-o dată, în mijlocul unei reuniuni să dispară toate hainele de pe noi, să ni se vadă goliciunea în toată splendoarea ei şi toţi să se prăpădească de râs ? Coşmar !

Sunt trei frici sociale. Iar una dintre ele este ruşinea. Ruşinea de a fi inferior în faţa celorlalţi, de a fi ridicol sau „de tot râsu’ ” cum se spune în popor. Ruşinea e tot o frică. De-asta cred că sunt resentimentari unii vârstnici.

Şi imaginea asta ma duce cu gândul în gradina Eden.

„Unde eşti Adame” ?

„M-am ascuns Doamne, mi-a fost frică, pentru că eram gol [şi-mi era ruşine]”.

Post Scriptum

Şi noi suntem adamici şi deci resentimentari, în proporţii diferite. Putem găsi motivaţia necesară ameliorării sau inhibării resentimentului

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.