Schita de Predica

CÂND AI NEVOIE DE MIJLOCITOR?

Text: Numeri 11:1-3

A) Când relaţia ta cu Dumnezeu este ruptă

 • Datorită cârtirii (Numeri 11:1; 14:1-2) – o exprimare indignată a nemulţumirii, prin murmure, plîns, bocet, strigăt.
 • Datorită desconsiderării lui Dumnezeu (Numeri 14:11)
 • Datorită necredinţei (Numeri 14:11)
 • Datorită trăirii în plăcerile naturii corupte (Iuda 16)
 • Datorită unei inimi mândre (ce se exprima prin cuvinte trufaşe) (Iuda 16)
 • Datorită unui caracter făţarnic (linguşeală pentru beneficii) (Iuda 16)

B) Când ai parte de judecata Sa (foc mistuitor)

 • Când păcătuieşti cu voia, în deplină cunoştinţă de cauză (Evrei 10:26-27)
 • Când beneficiezi de influenţa Mântuitorului, dar trăieşti în păcat (Evrei 6:4-8; 2Petru 2:20-21)
 • Când desconsideri Împărăţia lui Dumnezeu (principiile, legile) (Evrei 12:28-29)

C) Concluzia:

 • Domnul Isus este modelul Mijlocitorului desăvârşit (2 Timotei 2:1-5)
 • Situaţiile de urgenţă solicită măsuri de urgenţă (Mijlocirea) (Iacov 5:13-16)

2 gânduri despre „Schita de Predica

 1. nu stiu a cui e schita dar ,.. mai multa atentie cu pacatul cu voia. 1. Cate pacate sunt facute in cunostinata de cauza si cate in necunostinta? 2. Pentru pacatul cu voia nu exista jertfa de ispasire. Asadar nu exista cine sa faca mijlocirea. 3. Cand ai parte de Judecata Sa nu mai este timp pentru mijocire.

  cu respect,
  claudiu

  • Primul punct nu este valid, dupa parerea mea. Nu cantitatea conteaza ci faptul ca sunt pacate infaptuite in mod constient / cu stiinta si altele in necunostinta de cauza / nestiinta (de exemplu datorita unei constiinte slab informate).

   Punctul al doilea are ceva temei. Dar capitolul 10 din Evrei stabileste contextul. Evrei 10:24  Să veghem unii asupra altora, ca să ne îndemnăm la dragoste şi la fapte bune. 25  Să nu părăsim adunarea noastră, cum au unii obicei; ci să ne îndemnăm unii pe alţii, şi cu atât mai mult, cu cât vedeţi că ziua se apropie. 26  Căci, dacă păcătuim cu voia, după ce am primit cunoştinţa adevărului, nu mai rămâne nici o jertfă pentru păcate, 27  ci doar o aşteptare înfricoşată a judecăţii, şi văpaia unui foc, care va mistui pe cei răzvrătiţi. 28  Cine a călcat Legea lui Moise, este omorât fără milă, pe mărturia a doi sau trei martori. 29  Cu cât mai aspră pedeapsă credeţi că va lua cel ce va călca în picioare pe Fiul lui Dumnezeu, va pângări sângele legământului, cu care a fost sfinţit, şi va batjocori pe Duhul harului?

   In acest context al vegherii unora asupra altora sa cautam sa nu hulim impotriva Duhului Sfant (respingerea lui Christos). Majoritatea pacatelor sunt cu voia, pentru ca, in definitiv, noi decidem sa pacatuim. A minti este un pacat cu voia. A fura este un pacat cu voia. Si hula impotriva Duhului Sfant este un pacat cu voia. Tot ceea ce implica responsabilitate este cu voia. Altfel nu am mai fi trasi la raspundere pentru nici un pacat. Dar atunci cand vedem un frate al nostru ca pacatuieste (minte, se cearta, face dezbinari, traieste in necuratie etc., etc.) atunci sa ne rugam pentru el. Are nevoie de rugaciunea noastra de mijlocire.

   Daca cineva infaptuieste pacatul capital, noi oricum nu stim de la bun inceput. Datoria noastra este sa mijlocim pentru toti, mai ales pentru cei necrestini, urmand exemplul Domnului nostru.

   Ideea din capitolul 10 este ca atunci cand exista elemente / indicii ca s-ar putea ajunge la pacatul capital sa mijlocim pentru fratii nostri.

   De altfel autorul epistolei intareste ideea de sustinere reciproca in necazuri cu scopul de a tine sus marturisirea credintei noastre. Iar convingerea sa este: Evrei 10:39  Noi însă nu Suntem din aceia care dau înapoi ca să se peardă, ci din aceia care au credinţă pentru mântuirea sufletului.

   Multumesc pentru ganduri. Schita este a mea si da, tin cont de „pacatul cu voia”. Am fost rascumparati din pacat cu scopul de a nu mai trai in pacat, dar nu suntem infailibili si trebuie sa veghem unii asupra altora si sa ne sustinem in rugaciune, mijlocind unii pentru altii.

   Binecuvantari ceresti!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.