Pastorul Nistor Popa la „Popas de Suflet” – RVE Sibiu

In cadrul rubricii matinale, „Popas de suflet”, avem invitati cativa pastori din Sibiu, care prezinta un verset, un paragraf, pe care apoi il explica. Urmeaza aplicatiile din pasajul respectiv. Aplicatii care ne pot fi folositoare chiar in acea zi.

Intr-o dimineata, invitatul zilei, chiar in studioul de emisie, live,  a fost pastorul Nistor Popa.

Mai jos avem textul expunerii sale. Sa ne fie de folos!

Accentul principal in pilda este pus pe sol, pe pamant. Sunt 4 tipuri de pamant in pilda reprezentand inimile celor care asculta Cuvantul , atat barbati cat si femei. Versetul 4- 8. Ce reprezinta acestea? Versetul 15 . Cei ce aud Cuvantul. Aici este vorba despre inima. Solul este inima oamenilor. Noi semanam Cuvantul in inimi. Sunt tipuri diferite de inimi. Si vreo 3 motive de baza pentru care oamenii nu raspund la predicarea Evangheliei prin cuvant si fapta.

1. Inima in care Samanta nu este primita. V. 4 Ce insemana ca a cazut langa drum? Versetul 19. Diavolul vine la Biserica in cautarea celor slabi. El vine ca si fura samanta intocmai ca o pasare. O fura de la suprafata inimii tale. Poate chiar acum cand vorbesc, pasarea morbid numita Diavol ciuguleste samanta aceasta din inima ta. Da chiar acum cand eu pun samanta el iti fura atentia cu intrebari de genul – Ce sa faca azi, ce manac la pranz, care este urmatoarea miscare, oare mai are mult nisti de vorbit? Samanta nu este primita in inima. Dar care este zona aceea langa drum? Foarte simplu – poteca dintre straturi, aceea calcata de catre oameni. Lumea o calca in picioare si devine foarte tare, atat de tare incat samanta nu-si mai gaseste loc, spatiu sa patrunda. Daca sufletul tau este potecit de catre talpa acestei lumi, atunci fi atent inima ta devine tare (in sens negative) insensibila. Semanatorul este Isus, Samanta este Cuvantul – nu-I nimic rau nici cu Domnul nici cu Cuvantul – samanta nu a incoltit pentru ca a cazut pe un pamant tare – pe poteca. Evrei 3 – “astazi daca auziti glasul Lui Dumnezeu nu va impietriti inima”! Lumea este profesionalizata déjà in repsingerea Cuvantului.

2. Inima in care samanta nu are radacina. Intra dar nu poate cobori mult. 5 si 6. Cand Biblia spune pamant stancos, nu se refera la unul cu multe pietre ci la unul superficial, putin adanc. In geografica Israelului exista zone in care pamantul este doar la suprafata avand doar cativa centimetri, iar dedesubt este stanca, pamantul este pietrificat, incremenit. Superficialitatea cauzeaza mortea plantei. Deci samanta intra in pamant, si ca intr-un incubator germineaza, dar cand soarele rasare, spune versetul 6 se usuca pentru ca nu are radacina, a dat de locuri stancoase. Deci daca prima samanta a cazut pe un pamant tare la suprafata, aici, samanta cade pe un pamant moale, intalnind pe cel calcaros, pe cel tare dedesubt. Versetul 20. Nu ma entuziazmes oridecateori cineva allege sa-l urmeze pe Isus. Stiu ca sunt si oameni superficiali. Incerc sa privesc in perspective. Crestinul nu trebuie sa se plimbe prin mlastina emotiei, a entuziasmului de scurta durata, ci trebuie sa fie de perspective. Sa ramana adanc chiar si in mijlocul democratiei, dar si a regimurilor restrictive, de persecutie. In mijlocul bunasarii dar si a lipsurilor. In mijlocul bucuriei (aceea cu care o primeste) dar si a intristarilor. Bucuria este o emotie. Si acum atentie mare: Emotiile sunt partea de suprafata a naturii umane.Mantuirea este cea mai adanca lucrare a Lui Dumnezeu. Deci Dumnezeu nu face lucruri adanci intr-o inima de suprafata sau mai bine zis superficiala. Sunt unii oameni care au un spasm emotional dup ace inima percuteaza la o melodie, la o predica, si spun cu bucurie da, cred. Dar lasa sa vina o incercare, lasa sa vina persecutia, lasa sa primeasca un diagnostic rau din partea doctorului … abia atunci se va vedea cine a fost de fapt.

3. Inima in care samanta nu are loc sa se dezvolte. Versetul 7. Versetul 22. Bogatia lumii este inselatoare – stiati aceasta? In primul loc in care a cazut samanta, ea nu a putut sa intre. In al doilea nu a putut sa coboare, iar in al treilea nu a putut sa iasa sis a se dezvolte. De ce nu s-a dezvoltat? Din pricina spinilor si a palamidei. Acestia reprezinta in Geneza lucrurile care au blestemat pamntul, lucrurile blestemate. Dragii mei este nevoie de pocainta. Pocainta ne elibereaza de pacat , de aceste lucruri care de multe ori ne sufoca la suprafata. Au fost pana acum 3 tipologii ale inimii care nu vrea sa primeasca samanta Cuvantului Divin. Va rog sa remarcati ca in toate cele 3 cazuri nu a fost nimic rau in samanta ci in solul in care a cazut. Dar este si al 4 lea tip de pamant.

4. Cel care primeste. V.8. Cum stiu ca este pamantul cel bun? Simplu. Ajunge pana la acel stadiu de maturitate in care adduce roada. Deci nu indrazni sa spui ca esti crestin daca nu este roada Duhului in tine. Poate vei spune hei sunt un pamant rau, nu este vina mea, asa sunt eu. Biblia spune ca pamantul rau poate face ceva ca sa se schimbe in natura lui. Ieremia 4:3. Ogorul vechi este acel nearat, cu spini. Pune plugul in el si curate pamantul, scoate spini afara. Osea 10:12. Nu esti destinat sa mergi in iad doar pentru ca inima ta este un sol rau, ai ocazia sa scapi de iad …schimba ogorul, dezteleneste pamantul. Primeste Cuvantul acum. Spune Doamne intra in inma mea , te primesc …si Domnul va intra. Amin!!!

6 gânduri despre „Pastorul Nistor Popa la „Popas de Suflet” – RVE Sibiu

 1. draga Pety, faina initiativa si bun rezultat! incearca si cu mirea Graur de la Cluj, cu toate ca – imi spunea el mai deunazi – pastorii clujeni sunt mai greoi la a se lansa pe unde radio. Emisiunea Areopag are cam aceeasi invitati din acest motiv.

 2. Dumnezeul sa il binecuvanteze pe Nisti.
  Oamenii cu curaj ..au proclamat adevarul sunt cei prin care Dumnezeu aduce Trezirea in constiinta si inimile copiilor sai. Harul Sau sa il mentina si pastreze astfel in umblarea sa alaturi de Domnul sufletului sau ISUS.

 3. Ascult „Popas de suflet…”, cand sunt acasa dimineata.
  Pe Nisti l-am ratat, dar ma simt binecuvantata ca am ocazia sa il ascult …frecvent 🙂
  O intrebare am…tu ce emisiune ai, Pety? Mi-a spus cineva…”Petru Ciucur? Cea mai frumoasa voce dela RVE.” N-am stiut ce sa zic- de peste 10 ani poate nu te-am mai auzit…dar astept raspunsul cu emisiunea 🙂
  Si Domnul sa vorbeasca in continuare prin vocea ta, a lui Nisti, prin viata lui Alex si prin viata mea…AMIN

 4. Ciprian,
  multumesc pentru aprecierea acestei initiative.
  Am sa vorbesc cu Mircea Graur sa-si deschida si eu un blog (poate chiar au). Radu Muresan este destul de priceput in ale calculatoarelor. Sunt convins ca el se va descurca, mai ales ca e si realizator de emisiuni.

 5. Draga Eliza,
  de cand avem foarte multe de facut, mai greu ca operatorii-crainici sa fie auziti la radio.
  Dar, poate facem ceva in acest sens.
  Cat priveste vocea mea o sa ai ocazia. Acum esti sibianca, nu?

  Am sa tin cont de doleanta ta 🙂

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.