Elemente de comunicare non-verbala 3

5. Acoperirea gurii cu mana

Daca cineva utilizeaza gestul acoperirii gurii cu mana in timp ce vorbeste, faptul arata ca respectivul minte. Daca el isi acopera gura in timp ce vorbeste altcineva, asta inseamna ca, dupa presimtirea sa acel ins minte. Una dintre cele mai tulburatoare privelistipentru un orator, este de a vedea cum, in timp ce el vorbeste, auditoriul recurge la acest gest. In fata unui auditoriu mai restrans sau in prezenta unui singur partener de discutie este recomandabil sa se intrerupa prezentarea sau expunerea si sa se adreseze intrebarea: „Doreste cineva sa comenteze cele spuse pana acum?”. Aceasta intrerupere va permite ca obiectiile celor din sala sa iasa la iveala, creand oratorului prilejul favorabil de a-si preciza afirmatiile si de a raspunde la eventualele intrebari.

6. Scarpinarea gatului

In acest caz, degetul aratator al mainii cu care scriem scarpina partea de sub ureche sau partea laterala a gatului. In timpul observarii acestui gest s-a constatat un lucru interesant: scarpinatul se face de aproximativ cinci ori. Rareori acest numar este mai mic sau depaseste aceasta cifra. Gestul semnaleaza indoiala sau incertitudine si este caracteristic oamenilor care spun: „Nu sunt sigur inca daca voi accepta”. Trebuie in mod deosebit sa remarcam situatia cand limbajul verbal contrazice acest gest, de exemplu cand cineva spune cam asa: „Eu pot intelege ce simtiti dumneavoastra”.

7. Interpretare si rastalmacire

Priceperea de a interpreta exact gesturile mainii aduse la fata – gesturi care apar intr-o serie de imprejurari date – se dobandeste in timp si prin indelungi observatii. Ceea ce putem afirma cu hotarare este faptul ca atunci cand o persoana foloseste unul din gesturile de aducere a mainii la fata, amintite anterior – acoperirea gurii, atingerea nasului, frecarea ochiului, frecarea urechilor, scarpinarea gatului, trasul de guler, degetele in gura -, este stapanita de ganduri negative. Numai prin studierea si observarea indelungata a acestor gesturi si prin luarea in considerare a contextului in care apar, putem ajunge in cele din urma la evaluarea exacta a gandurilor altora.

7 gânduri despre „Elemente de comunicare non-verbala 3

 1. Foarte ma bucur sa gasesc un blog…dedicat psihologiei practice si consilierii crestine 🙂 Si mai ales sa vad cine e stapanul blog-ului 🙂 Adica…zic asa, pentru ca te cunosc…nu mai stiu exact …ai locuit prin Tg Jiu? sau….oricum…te stiu:) Ai un blog frumos si interesant. Ai facut psihologia? Eu fac acum…:)
  Ramai binecuvantat.

 2. Bun venit, Eliza.
  Da, m-ai „recunoscut”. Pledez „vinovat”, eu sunt.
  Am terminat psihologia.
  Ma bucur ca-ti place poli-tematica blogului meu. E adevarat, in top este psihologia, deoarece ma pasioneaza.

  Daca doresti, poti sa-mi propui teme ca sa le expun.
  Felicitari pentru disciplina pe care ti-ai ales-o. Parerea mea personala, subiectiva, este ca psihologia ocupa locul doi, dupa teologie, regina stiintelor.

  Fii binecuvantata!

 3. Am vizitat blogul tau, Eliza. La Lucian Blaga am facut si eu…poate m-anunti cand esti prin zona.

  Am si pagina de contact pe blogul acesta.
  Scrie-mi acolo adresa ta de email.

 4. Cand timpul este scurt, nu putem sa analizam o persoana dupa trasaturile de caracter. Atitudinile unei persoane nu se pot releva toate intr-o singura situatie de viata. Exista riscul sa nu putem schita o ierarhie a trasaturilor de caracter, ierarhie foarte importanta in stabilirea profilului psiho-moral al persoanei. Care dintre ele sunt cele dominante? Care sunt secundare sau tertiare? De asemenea, actiunile, care sunt elemente exterioare (comportament) pot sa fie de mascare a adevaratelor intentii (elemente interioare, inaccesibile observatiei).

  De aceea, se folosesc, pe langa metodele calitative (observatia, interviul, studiul de caz) si cele cantitative (teste, chestionare etc.), care se aplica intr-un interval de timp scurt, cu colectarea unei cantitati mare de date.

  Pot fi de asemenea manifestari contextuale care sa nu ne permita formarea unei imagini corecte despre caracterul unei persoane.

  Oricum, scopul postarii acestor articole este mai mult informativ. Nu-mi propun o initiere in acest domeniu.
  Nu am nici pretentia ca as fi detinatorul cunoasterii absolute a comunicarii non-verbale.

  Arat insa ca ea exista si atat. Poate foloseste cuiva 🙂

  Multumesc de intrebare. Bun venit!

 5. 5. Mă gândeam că acoperirea gurii cu mâna poate însemna şi transmiterea unui secret (colegului de „seminar”, un banc tare, ultima ştire, etc) sau exprimarea unei reacţii dorite secret (râsul pe ascuns la adresa vorbitorului în faţa unui auditoriu, nedorit a fi făcut cunoscut auditoriului).

  6. Daaaaaa, chiar! 😀 Mă recunosc. 😛

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.