Principii efesiene

Principiul I

Viata crestina nu incepe cu umblare, ea incepe cu sedere.

Viata crestina, de la inceput pana la sfarsit, se bazeaza pe principiul dependentei totale de Isus. Dumnezeu a realizat lucrarea de rascumparare, iar noi nu trebuie sa facem nimic pentru a o merita, ci putem beneficia, prin credinta, de consecintele lucrarii Lui terminate.

El ne -a înviat împreună, şi ne -a pus să şedem împreună în locurile cereşti, în Hristos Isus, ca să arate în veacurile viitoare nemărginita bogăţie a harului Său, în bunătatea Lui faţă de noi în Hristos Isus. Căci prin har aţi fost mîntuiţi, prin credinţă. Şi aceasta nu vine dela voi; ci este darul lui Dumnezeu. Nu prin fapte, ca să nu se laude nimeni (Efeseni 2:6-9).

Principiul II

Desi viata crestina incepe cu sedere, sederea este intotdeauna urmata de umblare. Sederea indica pozitia noastra impreuna cu Christos in locurile crerest. Umblarea este experimentarea practica a acelei pozitii ceresti aici pe pamant.

Dumnezeu ni L-a dat pe Christos. Nu exista nimic ce noi sa primim separat de El. Duhul Sfant a fost trimis pentru a produce in noi ceea ce este din Christos, nu pentru a produce ceva separat de El, ceva din afara Lui. Noi suntem „intariti in putere, prin Duhul lui, in omul dinauntru”, … ca sa cunostem „dragostea lui Christos”. Ceea ce noi aratam in afara este ceea ce Dumnezeu a pus mai intai inauntru.

Vă sfătuiesc dar eu, cel întemniţat pentru Domnul, să vă purtaţi într’un chip vrednic de chemarea, pe care aţi primit -o cu toată smerenia şi blîndeţa, cu îndelungă răbdare; îngăduiţi-vă unii pe alţii în dragost… Efeseni 4:1-2

Trăiţi în dragoste, dupăcum şi Hristos ne -a iubit, şi S’a dat pe Sine pentru noi ,,ca un prinos şi ca o jertfă de bun miros„, lui Dumnezeu. Efeseni 5:2

Verbul a trai, din aceasta traducere inlocuieste originalul a umbla.

Principiul III

Fiecare crestin trebuie sa invete sa se impotriveasca (sa lupte). Dar sa ne amintim inca o data ordinea: sezi, umbla, impotriveste-te. Nici un crestin nu se poate astepta sa intre in lupta veacurilor daca nu a invatat mai intai sa se odihneasca in Christos si in ceea ce El a facut, si apoi, prin puterea Duhului Sfant din el sa-L urmeze printr-o traire practica, sfanta pe acest pamant.

De aceea, luaţi toată armătura lui Dumnezeu, ca să vă puteţi împotrivi în ziua cea rea, şi să rămîneţi în picioare, după ce veţi fi biruit totul. Staţi gata dar, avînd mijlocul încins cu adevărul, îmbrăcaţi cu platoşa neprihănirii, avînd picioarele încălţate cu rîvna Evangheliei păcii. Pe deasupra tuturor acestora, luaţi scutul credinţei, cu care veţi putea stinge toate săgeţile arzătoare ale celui rău. Luaţi şi coiful mîntuirii şi sabia Duhului, care este Cuvîntul lui Dumnezeu. Faceţi în toată vremea, prin Duhul, tot felul de rugăciuni şi cereri. Vegheaţi la aceasta, cu toată stăruinţa, şi rugăciune pentru toţi sfinţii… Efeseni 6:13-18

„Armele” sunt pur defensive. Christos a dus o lupta ofensiva, pana la portile iadului, iar noi ducem o lupta defensiva aparand terenul castigat de Isus.

sezi – umbla – impotriveste-te

Sumarizare a unui mesaj al lui Watchman Nee, inspirare dupa articolul „Contraste: Watchman Nee„.

2 gânduri despre „Principii efesiene

  1. Si Efeseni este o carte de referinta – e interesanta viziunea lui WN asupra cartii – in constrast cu exegetii moderni – dar se armonizeaza cu acestia.
    Mi-a placut Efeseni dupa ce RW Stott explica viziunea exegetica in Noua societate a lui Dumnezeu. Cele 2 volume – RW Stott si WN duc la o intelegere buna a viziunii lui Pavel.

  2. Si mie mi-a placut cartea lui Stott. E de referinta.
    Dar si w.N. a prezentat deosebit de eficient raportarea noastra fata de neprihanire (statut), sfintenie (conduita) si oponentii vietii crestine (defensiva).

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.