Comportamentul religios greşit – Caracterul Isteric

Il intalnim adesea in practica religioasa. Din teama de a pierde sentimentul ca este protejat, ca se afla in siguranta, istericul se agata de oamenii din jur, Ii cere lui Dumnezeu puterea de a se tine tare, se irita usor si, fiind extrem de emotiv, reactioneaza adesea fie printr-un entuziasm, fie printr-o indignare exagerata. Atunci cand frica este tinuta in subconstient, ea izbucneste sub forma unor afectiuni psihosomatice: conflictul sufletesc se converteste intr-un handicap fizic.Asemena cazuri sunt denumite isterii de conversiune. Acesta era si cazul unui elev de saptesprezece ani care a venit la mine [autorul cartii, Jorg Muller] deoarece isi pierduse, brusc, vederea, desi nu fusesera constatate la el nici un fel de leziuni ale tesuturilor ochiului. Nenorocirea a inceput in ziua cand o colega draguta

s-a asezat in banca lui. Vederea permanenta a acestei tinere domnisoare, care cocheta cu el in mod constient, il tulbura pe tanar intr-o asemenea masura, incat a declansat in el niste procese de constiinta complicate. El a incercat sa nu mai priveasca in directia ei, caci aceasta era singura rezolvare posibila pe care i-o propunea educatia lui religioasa. In aceasta situatie disperata, subconstientul a pus la cale aceasta orbire de origine pur isterica, ce nu putea fi perceputa la nivel organic si care se declansa, in mod curios, doar in incinta scolii. Observam in acest caz felul in care psihicul nostru recurge la masuri fizice pentru a evita chinurile morale.

De altfel, si unii dintre cei ce se pretind profeti, impresionandu-i dramatic pe cei din jur, sunt, mai degraba, firi isterice. Orice profet adevarat se fereste de un asemenea rol. Cel ce il joaca insa cu usurinta si placere face mai curand dovada unor defecte psihice decat a unei adevarate chemari.

Nu este exclus ca “linistea sufleteasca” ce se degaja in timpul anumitor slujbe bisericesti de mantuire as poata provoca uneori tulburari de tip isteric. (Totusi, nici in asemenea cazuri n-ar fi corect sa le tragem in zona ocultismului, cum a procedat preotul evanghelic Kurt E. Koch). Istericii au o puternica inclinatie spre razbunare si sunt predispusi sa dramatizeze experiente de tot soiul. Experienta personala nsi experienta divina sunt confundate cu usurinta; propriile dorinte se transforma repede in dorinte divine. Asemenea oameni au nevoie de o legatura puternica, de un partener care sa le poata servi drept reper, sa le ofere sprijin si sa-i mentina intre anumite limite.

Dumnezeu este altfel, de Jorg Muleer

2 gânduri despre „Comportamentul religios greşit – Caracterul Isteric

  1. Interesante lucruri! Nu m-am gandit ca psihicul poate face atat de multe, desi aud fel si fel de cazuri.. De aceea este important a ne gasim odihna in Hristos si echilibrul, probabil.

  2. Da Florin, ramanem surprinsi de cate descoperim in domeniul sufletesc. Ai dreptate in ceea ce priveste odihna in Christos. Am vazut cazuri de tulburari de personalitate detul de accentuate. Atata timp cat persoanele respective s-au tinut ancorate prin credinta de promisiunile lui Dumnezeu n-au avut „iesiri in decor”. Dar odata ce nu s-au mai increzut in Domnul au fost luati in stapanire de tulburarea sufleteasca, cu toata simptomatica ei.

    Dumnezeu promite eliberare atata timp cat ramanem in El.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.