Alegeri personale

Apocalipsa 2:4–5 Dar ce am impotriva ta, este ca ti-ai parasit dragostea dintai. Adu-ti aminte dar de unde ai cazut; pocaieste-te si intoarce-te la faptele dintai. Altfel, voi veni la tine si-ti voi lua sfesnicul din locul lui, daca nu te pocaiesti.

Alegerea „efesista”

 1. Alegere personala (v4) – “ti-ai parasit”;
 2. Alegere condamnabila (v4) – “…am impotriva ta..”;
 3. Alegerea nerevizuita (v5b):
  • impune prezenta judecatorului – “voi veni la tine”;
  • necesita sentinta conform alegerii – “iti voi lua sfesnicul”
 4. Alegerea revizuita (v5a):
  • analiza retrospectiva a alegerii:
   • timpul si locul alegerii (de unde ai cazut…);
   • obictul (-ele) alegerii (dragostea dintai).
  • refacerea alegerii:
   • respingerea/eliminarea conduitei negative (pocaieste-te);
   • alegerea conduitei pozitive (…intoarce-te la faptele dintai).

Cand lucrurile merg prost

De cele mai multe ori suportam consecintele, alegerilor nefericite pe care le-am facut. Orice carte care abordeaza subiectul dezvoltarii persoale – crestina ori seculara – face referire la faptul ca de cele mai multe ori suntem responsabili de directia in care apucam – buna sau rea –, prin alegerile pe care le facem.

Scopul psihoterapiei nu este acela de a rezolva o problema particulara ci de a ajuta individul [persoana, omul] sa se dezvolte, sa fie stapan pe situatie; responsabil de alegerile si respingerile sale.

Scriptura prezinta un Dumnezeu preocupat de cresterea/dezvoltarea copiilor Sai, capabili de alegeri pozitive, sanatoase, chiar daca, de cele mai multe ori, obiectul alegerii este greu de gestionat, suportat. El ofera si capacitatea de a face fata, puterea necesara asimilarii tuturor fazelor, procesului alegerii.

Textul din cartea Apocalipsa arata raporturile unei alegeri condamnabile, prin natura si efectele/consecintele ei. In ciuda faptului ca aveau si un lucru bun (urau faptele nicolaitilor – gnosticism aversiv), alegerea lor ramanea condamnabila si urma disciplina.

Ca si crestini, viata noastra searbada, fara rod, lipsita de putere are la baza alegeri condamnabile. Alegeri ce tin de moduri de gandire gresite, fapte, actiuni, comportamente imorale, excese de orice tip, relatii nesanatoase (Psalmul 1:1) etc.

Cand lucrurile merg si mai prost

Cand starea noastra a atins un punct culminant, este posibil ca noi sa fi respins indemnul la reanalizarea alegerilor personale. E posibil ca Judecatorul sa-Si fi facut simtita prezenta si sa fi aplicat sentinta. Dar chiar si in acest moment se poate face o analiza retrospectiva cu rol de revizuire a alegerilor personale, in vederea “vremurilor de inviorare”.

Cand vrem ca lucrurile sa nu mearga prost

Revizuieste-ti alegerile. Ca si crestini insa, pe langa efectele consecutive, naturale, logice ale alegerilor personale, suportam si efecte/consecinte, hai sa le spun metafizice. Tatal nostru Ceresc, Dumnezeu, nu este impasibil fata de alegerile pe care le facem. El doreste sa trecem de faza “prunci duhovnicesti”. De aceea, prin frati, Scriptura si indemnul Duhului Sfant ne indeamna sa ne revizuim alegerile. Sa analizam viata noastra, sa vedem unde si cand am gresit si sa reparam lucrurile. Adica sa respingem lucrurile negative alese si sa alegem lucrurille care ne ajuta sa crestem/dezvoltam. Crestinul stie ca nu este singur in acest proces. Duhul Sfant, care locuieste in el ii va da puterea necesara sa duca la capat alegerile bune, chiar daca aceasta se face prin “slefuire”, modelare, uneori dureroasa. Rezultatul final este unul fericit.

Un gând despre „Alegeri personale

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.