Eul şi personalitatea

Cartea care mi-a placut foarte mult, din domeniul psihologiei personalitatii este „Eul si Personalitatea”, scrisa de Mielu Zlate.
E o carte pe care o recomand tuturor acelora care doresc sa cunoasca personalitatea umana. Dar mai ales acelora care doresc sa aiba un ghid util si in acelasi timp un instrument pretios de analiza a personalitatii.

Cartea o recomand mai ales pastorilor, liderilor de tineret, profesorilor. Este o carte scrisa de un profesionist in adevaratul sens al cuvantului. Instrumentarul metodologic este bine pus la incercare, testat profesionist, fiind valid din punct de vedere psihologic.

In Cuvant Inainte autorul prezinta gruparea articolelor si a studiilor pe articole:
In primul capitol reunim 3 studii consacrate perspectivelor de abordare a personalitatii si modelelor explicativ-interpretative ale caracterului, acesta din urma reprezentand una dintre dimensiunile esentiale ale personalitatii. Capitolul al doilea reuneste sase studii dedicate unor contributii teoretico-metodologice in studiul personalitatii. In cel de-al treilea capitolvor fi grupate patru studii centrate pe investigarea nivelelor functionale ale personalitatii (nivelul interpersonal si nivelul transpersonal). In fine, capitolul al patrulea va cuprinde 2 studii referitoare la tendintele actuale manifestate in psihologia personalitatii, si anume tendinta psihologiei personalitatii de a se deplasa de la studiul „topografiei” personalitatii la studiul eficientei ei, ca si tendinta acesteia de a pactica un studiu sintetic al personalitatii, dintr-o perspectiva factoriala, cunoscuta sub denumirea de „Big-Five”.

Un model de invstigare a personalitatii este expus in carte, din reunirea unor studii piblicate in 3 ani consecutivi.

ABORDAREA ANALITICA A PERSONALITATI


1. Personalitatea reala (PR) este constituita din ansamblul proceselor, functiilor, tendintelor, insusirilor si starilor psihice de care dispune omul la un moment datsi pe care le poate pune oricand in disponibilitate, fapt care ii asigura identitatea si durabilitatea in timp.

2. Personalitatea autoevaluata (PA) cuprinde totalitatea reprezentarilor, ideilor, credintelor individului despre propria sa personalitate, incluse, de regula, in ceea ce se numeste imaginea de sine.

3. Personalitatea ideala (PI) este cea pe care individul doreste sa o obtina. Ea se refera nu la ceea ce este un individ in realitate sau la ceea ce crede el despre sine, ci la ceea ce ar dori sa fie, cum ar dori sa fie, ea reprezinta personalitatea proiectata in viitor, idealul ce trebuie atins, modelul pe care individul si-l propune sa-l construiasca in decursul vietii sale.

4. Personalitatea perceputa (PP) cuprinde ansamblul reprezentarilor, ideilor, aprecierilor cu privire la altii. Asa cum persoana isi elaboreaza o imagine despre sine, tot asa el isi formeaza o imagine despre altii, care il ghideaza in comportamentele sale fata de acestia

5. Personalitatea proiectata (PPro) cuprinde ansamblul gandurilor, sentimentelor, aprecierilor pe care crede o persoana cale au, le nutresc, le fac ceilalti asupra sa. Raportata la planul relatiilor interpersonale, ea implica ghicirea alegerilor sau respingerilor facute de o alta persoana (transparenta) sau de intregul grup (transpatrundere) referitoare la sine, presupunand un gen de empatie, deci de transpunere in starile psihice ale altcuiva.

6. Personalitatea manifestata (PM) este reprezentata de ansamblul trasaturilor si insusirilor ce-si gasesc expresia in modalitatile particulare, proprii, specifice de exteriorizare si obiectivare comportamentala.

In carte veti vedea descrierile mai detaliate, cat si rezultatul sintetic al acestei abordari.

Foarte bine prezentata, descrisa si explicata axa Eu-Constiinta-Personalitate.

O carte buna pe care o recomand si eu tuturor celor preocupati de om.

Powered by ScribeFire.

2 gânduri despre „Eul şi personalitatea

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.