Asemănători şi diferiţi

Proverbe 10:23 „Pentru cel nebun este o plăcere să facă răul, dar pentru cel înţelept este o plăcere să lucreze cu pricepere”.

In cartea Proverbe gasim o foarte simpla diferentiere a tipologiei umane. Inteleptul si nebunul. Interesante sunt orientarile si atitudinile celor doi, manifestarile si scopurile urmarite.

Strict in textul prezentat vreau sa scot in evidenta asemanarile, dar mai ales deosebirile care-i fac sa fie ceea ce sunt.

Avem doi oameni, reprezentatii rasei. Nimic deosebit. Aceeasi forma, cap trunchi membre, doi ochi, doua urechi, nas gura etc.

Amandoi au sentimente, emotii, bucurii si tristeti. Zicem noi ca amandoi au afectivitate. Termenul din text este „placere”. Adica ceva ce provoaca desfatare, satisfactie. Placerea este o stare fundamentala, determinata de satisfacerea unor tendinte, a unor cerinte vitale. Este manifestarea senzatiei de multumire, de bucurie provocata de acel ceva care satisface gustul sau dorinta noastra.

Placerea din versetul 23 este una provenita din multumirea actului implinit care a satisfacut cerinta. Placerea aceasta este definitorie pentru cel in cauza. Adica ii defineste tipologia, incadrandu-l pe baza unor caracteristici personale. Sistem de valori, motivatie, vointa, caracter. O placere traita suficient timp devine obisnuinta. Obisnuinta infaptuita suficient timp devine patima, viciu sau virtute. Si in cele din urma avem un caracter.

Cei doi oameni au afectivitate, au de asemenea motivatie puternica si unul si celalat, au sisteme de valori. Ce au ei diferit? Natura lucrului dorit. La nebun, lucrul dorit are consecinte negative asupra celorlalti. Le provoaca raul, deci suferinta, tristetea. Pe cand inteleptul cauta lucruri pozitive, morale si pentru aceasta trebuie lucrat cu pricepere.

Este foarte usor sa faci raul. Nu-ti trebuie prea multa minte si nici actiuni deosebite. Pe cand, pentru a face binele, iti trebuie multa pricepere.

Esential in acest verset este nu placerea celor doi, faptul ca o manifesta, ci lucrul care produce placere. Placere mea este raul provocat celor din jurul meu sau placerea mea este sa fac binele pentru toti?

in concluzie:
Natura lucrului urmarit, dorit este reflectarea naturii celui care doreste.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.