Psihosociologia rezolvării conflictului (2)

Este o cinste pentru om sa se fereasca de certuri; dar orice nebun se lasa stapanit de aprindere. – Proverbe 20:3

Infrunta conflictul, nu-l evita

Sa recunoastem ca un conflict ne poate produce multe anxietati si de aceea am putea incerca sa-l evitam. Mijloacele tipice defensive folosite pentru a evita conflictul sunt: negarea, suprimarea, amabilitatea exagerata, rationalizarea, amanarea, solutionarea prematura a conflictului. Trebuie sa devii constient de consecintele negative ale evitarii unui conflict – iritabilitate, tensiune, persistenta problemei, etc. Invata ce tipuri de conflicte e mai bine sa fie evitate decat infruntate – de exemplu conflicte care vor disparea rapid, cele care sunt inerent nesolutionabile, conflicte castig-pierdere pe care nu ai sanse sa le castigi.

Respecta-te pe tine insuti si interesele tale, respecta-l pe celalalt si interesele sale

Sentimentele de insecuritate personalasi vulnerabilitate deseori ii determina pe oameni sa defineasca conflictele ca fiind „de viata si de moarte”, lupte castig-pierdere, chiar atunci cand ele sunt conflicte relativ minore, cu motive mixte. Aceasta definitie poate duce la „evitarea conflictului”, „solutionarea prematura a conflictului” sau „implicare obsesiva in conflict”. Ajutand oamenii sa-si cultive respectul pentru ei insisi si interesele lor, le permitem sa-si vada conflictele in proportii rezonabile si le facilitam o confruntare constructiva. Ajutand oamenii sa invete sa respecte cealalta parte si interesele sale se ajunge la inhibarea folosirii tacticilor competitive de putere, coercitie, critica si inselare, care de obicei duc la escaladarea chestiunilor in conflict si la violenta.

Ce spune Biblia despre infruntarea conflictului:

 1. Cand fratele tau are ceva impotriva ta, pentru ca i-ai gresitMatei 5:23-26 „Aşa că, dacă îţi aduci darul la altar, şi acolo îţi aduci aminte că fratele tău are ceva împotriva ta, lasă-ţi darul acolo înaintea altarului, şi du-te întîi de împacă-te cu fratele tău; apoi vino de adu-ţi darul. Caută de te împacă de grab cu pîrîşul tău, cîtă vreme eşti cu el pe drum; ca nu cumva pîrîşul să te dea pe mîna judecătorului, judecătorul să te dea pe mîna temnicerului, şi să fii aruncat în temniţă. Adevărat îţi spun că nu vei ieşi deacolo pînă nu vei plăti cel din urmă bănuţ”. Conflict interpersonal.
 2. Cand fratele tau are ceva impotriva ta pentru ca ti-a gresitMatei 18: 15-17 „Dacă fratele tău a păcătuit împotriva ta, du-te şi mustră-l între tine şi el singur. Dacă te ascultă, ai cîştigat pe fratele tău. Dar, dacă nu te ascultă, mai ia cu tine unul sau doi inşi, pentruca orice vorbă să fie sprijinită pe mărturia a doi sau trei martori. Dacă nu vrea să asculte de ei, spune -l Bisericii; şi, dacă nu vrea să asculte nici de Biserică, să fie pentru tine ca un păgîn şi ca un vameş”. Conflict interpersonal.
 3. Cand fratele este un model gresit pentru ceilaltiGalateni 2:11-14 Dar cînd a venit Chifa în Antiohia, i-am stătut împotrivă în faţă, căci era de osîndit. În adevăr, înainte de venirea unora dela Iacov, el mînca împreună cu Neamurile; dar cînd au venit ei, s’a ferit şi a stat deoparte, de teama celor tăiaţi împrejur.  Împreună cu el au început să se prefacă şi ceilalţi Iudei, aşa că pînă şi Barnaba a fost prins în laţul făţărniciei lor. Cînd i-am văzut eu că nu umblă drept după adevărul Evangheliei, am spus lui Chifa în faţa tuturor: ,,Dacă tu, care eşti Iudeu, trăieşti ca Neamurile, şi nu ca Iudeii, cum sileşti pe Neamuri să trăiască în felul Iudeilor?  1 Timotei 5:20 „Pe cei ce păcătuiesc, mustră-i înaintea tuturor, ca şi ceilalţi să aibă frică”.  Conflict moral, scriptural (social)

Ce spune Biblia despre respectul de sine si al intereselor proprii si ale celuilalt:

 1. Evitarea conflictului (duh de cearta) prin schimbarea atitudiniiFilipeni 2:3-4 „Nu faceţi nimic din duh de ceartă sau din slavă deşartă; ci în smerenie fiecare să privească pe altul mai pe sus de el însuş. Fiecare din voi să se uite nu la foloasele lui, ci şi la foloasele altora”.
 2. Evitarea conflictului prin orientarea spre folosul altuia1 Corinteni 10:24,33 „Nimeni să nu-şi caute folosul lui, ci fiecare să caute folosul altuia”; „După cum mă silesc şi eu în toate lucrurile să plac tuturor, căutînd nu folosul meu, ci al celor mai mulţi, ca să fie mîntuiţi.”

5 gânduri despre „Psihosociologia rezolvării conflictului (2)

 1. Frate pety: acum am vazut pe blogul tau „asociatia consilierilor crestini din Romania”, am vorbit la Sinaia anul trecut parca cu un frate Iulian Dantus din Focsani despre asociatia aceasta. Il cunosti?

 2. 1.1. Dacă i-ai greşit – împacă-te cu el;
  1.2. Dacă ţi-a greşit – mustră-l personal, apo comunitar;
  1.3. Dacă e un model greşit – demască-l.

  2.1. Fi smerit şi cumpătat, nu cu idei preconcepute (duh de ceartă);
  2.2. Caută şi foloasele celuilalt (nu fi egoist);
  2.3. Cu scopul mântuirii.

  Asta este o sinteză pentru mine. Dar poate ajută …
  Frumos, bravo Pety.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.