Este o cinste pentru om sa se fereasca de certuri; dar orice nebun se lasa stapanit de aprindere. – Proverbe 20:3

Materialele din care voi lua continutul pentru acest articol sunt Biblia si Psihosociologia rezolvarii conflictului, volum coordonat de Ana Stoica-Constantin si Adrian Neculau.

Conflictele au loc si nu pot fi stopate, dar pot fi evitate, gestionate. Exista conflicte interne si conflicte externe. Cu consecinte, de cele mai multe ori, negative. O sa preiau din cartea mai sus mentionata cateva metode, strategii de evitare/solutionare a conflictului. Apoi, dupa fiecare solutie prezentata voi cerceta sa vad ce spune Biblia.

Metode de solutionare:

Sa devii constient de cauzele si consecintele
violentei si de alternativele chiar atunci cand esti foarte furios

Trebuie sa devii constient de ceea ce te infurie foarte mult; invata caile sanatoase si cele nesanatoase pe care le poti folosi pentru exprimarea furiei. Invata cum sa-ti canalizezi activ furia in moduri non-violente si care nu au sanse sa provoace violenta din partea celuilalt. Trebuie sa intelegi ca violenta da nastere la violenta si ca, daca castigi o disputa prin violenta, celalalt va incerca sa ti-o plateasca in alt mod. Invata si alternative la violenta atunci cand tratezi un conflict

Se observa cateva elemente in indrumarea de mai sus:

  • constientizarea lucrurilor care-ti produc enervare;
  • exprimarea furiei in moduri sanatoase, non-violente;
  • constientizarea efectelor violentei;
  • la violenta se raspunde cu violenta.

Ce spune Scriptura despre aceste lucruri.

1.Constientizarea lucrurilor care dau nastere la conflict:
a. Propria personalitate ( temperament, caracter):
Proverbe 6:12 „Omul de nimic umbla, omul nelegiuit, umbla cu neadevarul in gura, clipeste din ochi, da din picior, si face semne cu degetele. Rautatea este in inima lui, urzeste lucruri rele intr-una, si starneste certuri”.
Colericul: Proverbe 15:18 „Un om iute la manie starneste certuri, dar cine este incet la manie potoleste neintelegerile”.
Iata un tablou de personalitate din Biblie. Generatorul de certuri aici este propria personalitate, prin caracterul imoral.
Cand am devenit crestini, natura vecjhe a ramas, tot ceea ce caracteriza omul vechi, prin modul de gandire si actiune a ramas. De aceea, trebuie sa cunoastem care sunt trasaturile, obiceiurile, modurile de gandire care pot da nastere la conflicte si sa le „rastignim”.
b. Relatiile interpersonale nesanatoase (proces psihosocial – imitatia)
Proverbe: 22:24 „Nu te imprieteni cu omul manios, si nu te insoti cu omul iute la manie, ca nu cumva sa te deprinzi cu cararile lui si sa-ti ajunga o cursa pentru suflet”.
In acest segment pot fi educatia familiala, scolara etc.

2. Exprimarea furiei in moduri sanatoase, non-violente:
Efeseni 4:26 „Maniati-va si nu pacatuiti. Sa n-apuna soarele peste mania voastra”.
Te poti mania fara sa pacatuiesti. Schimband obiectul maniei. Nu pacatosul ci pacatul. Te poti mania de voie pe pacat. Daca insa a fost facuta atingere si la pacatos,  sa n-apuna soarele peste mania ta.

3. Constientizarea efectelor violentei:
Proverbe 17:14 „Inceputul unei certe este ca slobozirea unor ape; de aceea curma cearta inainte de a se inteti”. Stim cu totii ce prapad fac inundatiile, cata durere si amaraciune lasa in urma.

4. La violenta se raspunde cu violenta:
„Dinte pentru dinte, ochi pentru ochi”

Anunțuri