Sistem falimentar – Moise versus Sistem succes – Ietro

Moise avea o metodă inadecvată.

Stătea de dimineaţa până seara ca să pună randuială în pricinile aduse de popor. Scopul acestei îndeletniciri era foarte bun. Dar metoda sa, falimentară.

Ca un bun psiholog (sic) ce era, socrul său Ietro a apelat la una dintre metodele investigative ale Psihologiei şi anume „observaţia”. A observat ce făcea Moise şi cum făcea Moise, cât şi efectele acestei îndeletniciri. Şi anume că poporul era la sfârşitul zilei epuizat. Dar şi Moise era la fel: „te istoveşti singur… ; căci lucrul este mai pe sus de puterile tale şi nu-l vei putea face singur”, i-a spus socrul

Remarc faptul că Moise nu i-a retezat vorba şi nu i-a respins observaţiile ca fiind „neştiinţifice”. Moise n-a făcut apel la poziţia sa şi nici n-a manifestat simptome de orgoliu rănit. A analizat observaţiile făcute de socrul său, le-a găsit bune şi le-a pus în practică.

Ce a făcut?

A divizat responsabilităţile cât şi funcţiile. Adică le-a împărţit, după algoritmul Ietro, unor oameni destoinici, de o înaltă ţinută morală. Dar înainte de aceasta a învăţat pe popor poruncile şi legile lui Dumnezeu, după care se făcea analiza tuturor pricinilor şi le-a arătat calea. A imparţit pricinile pe categorii (cu grad înalt de dificultate, sau uşor de rezolvat).

Pricinile importante care ajungeau la Moise prin cei cu această responsabilitate, erau aduse apoi înaintea lui Dumnezeu spre soluţionare.

Iată cum o dorinţă bună şi necesară nu este întotdeauna şi suficientă. Cei care doresc să îndeplinească multe sarcini în biserică se pot trezi la un moment dat secătuiţi şi lipsiţi de prospeţime.

Să extrapolăm. Adică sa mergem şi în celelalte domenii. De exemplu cel al predicării. Sunt unii care vor să predice numai ei. Ce se întâmplă în final? Se istovesc pe ei înşişi, dar şi pe cei cărora le predică. Se „golesc” repede de conţinut şi sfârşesc prin a ţine conferinţe de vorbăraie. Predici lipsite de conţinut, fara logică în argumentare, dar cel mai rău, fără lucrarea Duhului Sfânt.

Bine ar fi ca un Ietro contemporan să le atragă atenţia celor care vor sa fie „fruncea”. Şi bine-ar fi ca ei sa fie înţelepţi ca Moise.

5 gânduri despre „Sistem falimentar – Moise versus Sistem succes – Ietro

  1. Problema este receptivitatea noastra. Si daca si cand ne-o pierdem… Este un risc permanent. Uneori, ne place atat de mult metoda noastra ca greu sau deloc suntem dispusi sa renuntam la ea…

  2. Se poate predica 50 de ani in aceeasi biserica fara sa „secatuiesti”. Secretul este in a fi mereu la sursa! Dar ai dreptate ca privire la impartirea conducerii, administrarii, si slujirii. Ca predicarea nu-i singura slujire din biserica!

  3. Aveti dreptate pastor Ted.
    Cunosc o parte din aceasta experienta. Am predicat uneori de cateva ori din acelasi pasaj, iar mesajul si structara a fost mereu diferite.

    Eu ma ganesc si ma intreb ce se intampla cand intr-o biserica sunt 3-4 frati cu dar de predicare si invatare, dar numai unul este pastor? Va predica numai pastorul?

  4. Daca pastorul constientizeaza ca e episcop sau supraveghetor nu va predica numai el dar daca nu va citi ,,in cinste fiecare sa dea intaietate altora ” sau ,,fiecare sa se uite si la foloasele altora” atunci va deveni frate cu Diotref.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.