RVE Sibiu, matinal 26 noiembrie

Popasul de suflet de la ora 09:00

Emanuel Dobrin, un tanar baptist de treaba, a continuat, chiar din studioul de emisie, prezentarea celor 10 porunci, din cartea Exodul, capitolul 20. A ajuns la porunca a 2-a:

Exodul 20:4 Să nu-ţi faci chip cioplit, nici vreo înfăţişare a lucrurilor care Sunt sus în ceruri sau jos pe pământ sau în apele mai de jos decât pământul. Să nu te închini înaintea lor şi să nu le slujeşti; căci Eu, Domnul, Dumnezeul tău, Sunt un Dumnezeu gelos, care pedepsesc nelegiuirea părinţilor în copii până la al treilea şi la al patrulea neam al celor ce Mă urăsc, şi Mă îndur până la al miilea neam de cei ce Mă iubesc şi păzesc poruncile Mele.

Emanuel a scos in evidenta faptul ca omul este inclinat spre religiozitate si are dorinta de a comunica cu divinitatea, oricare ar fi aceasta. Datorita acestui fapt el isi personalizeaza dumnezeul/zeul. Il obiectiveaza sub forma unui chip cioplit, asa cum spune Scriptura, sau vreo „infatisare”. Prin aceasta reprezentare a lui Dumnezeu, omul nu numai ca-L reduce pe dumnezeu la un nivel inferior de „existenta”, dar chiar il reprezinta mai jos de sine insusi. Aaron, la cererea poporului religios a facut un dumnezeu din aur. Material de pret. Dar sub forma de vitel.

Omul isi face dumnezeu ca sa i se inchine in schimbul protectiei, a primirii binecuvantarilor. Satan, adversarul lui Christos, ii ofera Domnului toate bogatiile pamantului in schimbul unui singur lucru: inchinarea. Raspunsul Domnului e categoric: numai Domnului Dumnezeu sa te inchini.

Ce am remarcat in urma mesajului lui Emanuel Dobrin:

Reprezentarea lui Dumnezeu cu scop de inchinare este o „inferiorizare” a lui Dumnezeu. Reprezentarea de fapt reduce „dimensiunea” si natura lui Dumnezeu.

Reprezentarea materiala a Creatorului nu are viata, nu comunica, nu cere, nu ofera nimic. Lipsa de raspuns poate duce la formarea unei imagini gresite a lui Dumnezeu, cat si la formarea unor modalitati de comportament gresit fata de Dumnezeu.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.